21-07-2016 18:29 | Door: Chris Thijssen

De ASN Bank en Solidaridad hebben een T-shirt van duurzaam katoen ontwikkeld. Het shirt is volgens de organisaties gemaakt onder gezonde arbeidsomstandigheden, in fabrieken zonder kinderarbeid.

Het Eerlijk T-shirt volgt op Dé eerlijke sweater, die de ASN Bank en ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad vorig jaar lanceerden. Met de samenwerking laten de organisaties naar eigen zeggen zien dat het mogelijk is om voor een gangbare prijs een eerlijk geproduceerd T-shirt te maken.

Dit shirt is gemaakt van duurzaam katoen en in elkaar gezet door arbeiders die onder gezonde omstandigheden en tegen een eerlijk loon kunnen werken, meldt Solidaridad.

Arbeidsomstandigheden verbeteren

Met steun van de ASN Bank werkt Solidaridad aan de verbetering van de werkomstandigheden in textielfabrieken in onder meer Zuidoost-Azië. De organisatie is actief in zeventien textielfabrieken in Bangladesh, India, Vietnam en China.

“Daar geven we ongeveer 10.000 textielarbeiders een kans op een beter leven”, schrijft Solidaridad. “Dit doen we bijvoorbeeld door arbeiders te leren om voor hun rechten op te komen en managers van fabrieken te informeren over hoe zij de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren.”

Dat leidt volgens Solidaridad tot concrete resultaten, zoals afschaffing van kinderarbeid, eerlijke lonen, acceptabele werkuren, goede huisvesting voor werknemers, veiligheid op de werkvloer en het recht op vereniging in vakbonden.

Duurzame textielindustrie in Ethiopië

De organisatie wil dit programma uitbreiden naar Ethiopië. Naar verwachting geeft de snel opkomende textielindustrie in het Afrikaanse land de komende jaren een ‘enorme boost’ aan de economie. Solidaridad wil er naar eigen zeggen voor zorgen dat deze ontwikkeling hand in hand gaat met duurzaamheid.

“De ervaringen uit Azië passen we toe op de lokale omstandigheden in Ethiopië om de textielindustrie in dit land kennis te laten maken met verantwoorde productie”, aldus de organisatie. “Zodat niet alleen internationale bedrijven hiervan profiteren, maar ook het milieu en de Ethiopische bevolking zelf.”

Het Eerlijk T-shirt is via Solidaridad te bestellen voor € 25 per stuk.