25-07-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Britse modeketens als Topshop, Primark en Asos stoppen met het gebruik van dons in hun collecties.

De stap van de ketens volgt op de publicatie van een video van de dierenwelzijnsorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (Peta). In de video is te zien hoe ganzen op agressieve wijze levend worden geplukt op boerderijen in China, waar 80 procent van het wereldwijd gebruikte dons vandaan komt.

Volgens Peta hebben de boerderijen connecties met retailers die zijn gecertificeerd door de Responsible Down Standard (RDS), die het levend plukken van ganzen verbiedt.

Natuurlijke en high-tech vulling

“Vooruitstrevende kledingmerken willen inspelen op de vraag van meelevende consumenten, die niets te maken willen hebben met een industrie die levende vogels plukt voor hun veren”, zegt Yvonne Taylor, senior manager of corporate projects van Peta.

“Peta zal met Britse retailers samenwerken om in plaats van ganzenveren, natuurlijke of high-tech synthetische vulling te gebruiken”, vervolgt Taylor. “Die zijn hypoallergeen, warm en milieu- en diervriendelijk.”

Duurzame alternatieven

Verschillende andere kledingmerken werken al met milieu- en diervriendelijke alternatieven voor ganzendons. Zo lanceerde kledingmerk Nau onlangs zes jassen met gerecycled dons, afkomstig van afgedankte en ingezamelde dekbedden, kussens en dekens.

De Amerikaanse start-up Oros isoleert zijn kleding met Aerogel, het materiaal waarmee Nasa ruimtepakken en -sondes behandelt.  Volgens Oros is het materiaal van slechts 3 millimeter dik voldoende om de drager warm te houden bij lage temperaturen.

Bron: Peta | Foto: public domain