28-07-2016 09:36 | Door: Chris Thijssen

Albert Heijn verduurzaamt samen met Natuur & Milieu zijn groente- en fruitassortiment. De supermarktketen pakt onder meer het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Nederlandse aardappelen-, groente- en fruitteelt (AGF) aan.

De ambitie is dat alle Nederlandse telers voor Albert Heijn in 2019 28 specifieke bestrijdingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu, niet meer gebruiken. Daarnaast willen Natuur & Milieu en de supermarktketen dat de teelt minimaal voldoet aan de eisen van Milieukeur. Dat betekent dat de teelt verder wordt verduurzaamd.

Verder gaan Albert Heijn en Natuur & Milieu het aanbod biologische AGF-producten uitbreiden. Het aanbod biologisch van de retailer, dat nu op bijna 1.500 producten ligt, moet in 2019 ‘fors’ omhoog gaan. Ook het biologisch-keurmerk garandeert dat er bij de teelt geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Duurzaam inkoopbeleid

Daarnaast streeft Albert Heijn naar eigen zeggen naar zoveel mogelijk inkoop uit Nederland en de Nederlandse grensstreek. Zo wil de supermarktketen transportkilometers verlagen.

“Albert Heijn kiest bewust voor een duurzame koploperspositie binnen de grote Nederlandse supermarktketen”, zegt Greetje van Hooijdonk van Natuur & Milieu, in een persbericht. “Het is fantastisch dat Albert Heijn zijn inkoopkracht gebruikt om forse milieuwinst te boeken in deze sector.”

Onafhankelijke controles

Als onderdeel van de samenwerking breidt Albert Heijn daarnaast zijn kwaliteits- en controlesysteem uit. Waar nodig past de retailer zijn systemen in de keten aan. Natuur & Milieu bekijkt samen met de retailer welke bestrijdingsmiddelen al dan niet mogen worden gebruikt. De organisatie zorgt daarnaast voor onafhankelijke controles van de teelt.

Bron: Natuur & Milieu | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)