30-07-2016 10:03 | Door: Chris Thijssen

De Eindhovense ontwerper Jalila Essaïdi heeft een techniek ontwikkeld waarmee ze koeienmest kan omzetten in duurzaam biotextiel, -plastic en -papier.

Door de mest volledig te ontleden kan Essaïdi de cellulose die daaruit ontstaat, gebruiken voor de productie van nieuwe producten uit biomateriaal, zoals textiel, plastic en papier. In juni toonde de ontwerper het biotextiel in de haute couture-show Mestic, met kleding gemaakt van het materiaal.

Daarmee voedt de ontwerper naar eigen zeggen de circulaire economie. “De agrarische sector is in staat aan alle internationale afspraken te voldoen, zonder dat boeren hun investering (koeien) kwijtraken”, schrijft ze in een persbericht. Ook zegt Essaïdi een nieuwe duurzame grondstof voor de maakindustrie te leveren.

Kleding mest

Mestprobleem

Daarnaast wil de ontwerper met haar technologie een antwoord bieden op het mestprobleem. “Zowel bij ons als in onze buurlanden is het fosfaatplafond overschreden”, schrijft ze.

“De overvloed aan fosfaat is zeer schadelijk voor de natuur en het milieu. Internationaal zijn strikte afspraken richting boeren gemaakt. Maar minder mest betekent normaal gesproken minder koeien en daarmee een zwakkere economische positie. Dat geldt zowel voor de afzonderlijke boeren als voor het land. Er is dus een slimmere aanpak nodig.”

Bron: Mestic | Header-foto: Ruud Balk, In tekst-foto: Mike Roelofs, beide via Mestic (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)