05-08-2016 09:11 | Door: Chris Thijssen

Hotel Van der Valk in Volendam zegt klimaatneutraal te opereren. Dit is te danken aan verschillende duurzame maatregelen, zoals het gebruik van waterbesparende douchekoppen en LED-verlichting. De overblijvende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

Het Greenteam van Van der Valk Volendam doorliep de afgelopen jaren samen met milieuadviesbureau PuurTec stappen om de druk op het milieu te verminderen. Deze samenwerking leidde ertoe dat Van der Valk Volendam sinds 2015 klimaatneutraal is.

Zo leverde de overstap naar waterbesparende douchekoppen een reductie op het water- en gasverbruik op. Dit leidde tot een CO2-besparing van 53 ton. Daarnaast heeft het hotel alle niet-energiezuinige verlichting vervangen door LED-verlichting. Dat leverde een besparing op van meer dan 100.000 kilowattuur aan elektra.

Verder paste het hotel de afgelopen tijd zijn zwembad aan. Door gebruik van een vloeibare zwembadafdichting, die de verdamping van het zwembadwater zoveel mogelijk voorkomt, wist het hotel de energiekosten met minimaal 20 procent te verminderen. Het product is daarnaast biologisch afbreekbaar, stelt Van der Valk.

Duurzamer schoonmaken

Door het concept ‘good housekeeping’ heeft het hotel naar eigen zeggen substantieel minder restafval. Hierbij verzamelen schoonmakers het papier en karton op de kamers als aparte afvalstroom. Daarnaast worden er op de kamers geen plastic drinkbekers meer gebruikt.

Verder gebruiken de schoonmakers dispensers voor het doseren van schoonmaakmiddelen en maken ze schoon met microvezeldoekjes. Hierdoor is het gebruik van chemicaliën volgens Van der Valk afgenomen. Daarnaast attendeert het personeel de gasten op het handdoekverbruik.

Minder transportbewegingen

Ook op het gebied van transport wist Van der Valk Volendam zijn voetafdruk te verkleinen. Zo verminderde het hotel het aantal transportbewegingen, door onder meer een aantal leveranties samen te voegen. Daarnaast moedigt het hotel zijn gasten aan gebruik te maken van huurfietsen. Met twee laadpunten kunnen bestuurders van elektrische auto's hun voertuig opladen.

Ook heeft het Volendamse hotel zijn warmtetransport efficiënter gemaakt. In plaats van warmte te vervoeren via de lange transportleidingen heeft het hotel aan de andere kant van het gebouw kleine ketels geplaatst. Hierdoor vindt minder warmteverlies plaats.

Compensatie CO2-uitstoot

Na de implementatie van deze maatregelen bedroeg de CO2-uitstoot van hotel Van der Valk Volendam in 2015 1.619 ton. Deze hoeveelheid compenseerde het hotel door te investeren in een Chinees project dat de huiselijke hygiëne en leefbaarheid van 50.000 huishoudens in de provincie Henan verbetert.

In het project worden traditionele kolenfornuizen vervangen door schone Solar Cookers. Hierdoor wordt volgens Van der Valk een jaarlijks uitstoot van 93.962 ton CO2 gereduceerd. Door zijn compensatie in dit project wordt de levenskwaliteit van circa 850 gezinnen verbeterd, stelt de hotelketen.

Zonnepanelen

Het doel is om de CO2-uitstoot van hotel Van der Valk Volendam de komende jaren verder terug te dringen. In het duurzaamheidsprogramma is voor de komende jaren de plaatsing van zeshonderd zonnepanelen opgenomen. Het is echter nog niet zeker of die er daadwerkelijk komen, omdat volgens PuurTec de plaatsing van een warmtepomp waarschijnlijk zinvoller is. 

Bron: PuurTec | Foto: PuurTec (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)