15-08-2016 09:36 | Door: Chris Thijssen

Het Rotterdamse festival Duizel in het Park wil dat tijdens de volgende zomereditie 100 procent van het festivalafval recyclebaar plastic is. Het festival nodigt onder meer bedrijven uit om aan die missie bij te dragen.

Voor aanvang van de vorige editie van het festival, kondigde Duizel in het Park aan over te stappen op voornamelijk plastic verpakkingen. Zo kon de organisatie één afvalstroom inzamelen die optimaal kan worden gerecycled, aldus het festival.

De keuze voor één goed te recyclen afvalstroom tijdens het festival leverde volgens de organisatie veel enthousiaste reacties op. Zo serveerden vrijwel alle cateraars hun producten in plastic en scheidden bezoekers hun afval in de daarvoor bestemde kliko’s.

Recyclebaar afval

“Met de keuze voor plastic zijn we de goede weg ingeslagen. Juist de frictie tussen de slechte reputatie van plastic in het milieu en de waarde van plastic afval als het goed wordt ingezameld maakt het tot een interessant experiment dat ieders aandacht trekt”, zegt festivaldirecteur Mariska Verhulst in een persbericht.

“We hebben deze editie gemerkt dat het veel makkelijker is om de bezoekers te laten zien dat al het afval bij één recyclebare stroom hoort, dan ze uit te leggen hoe een papieren koffiebeker, bamboebordje of beker van bioplastic wel of niet gerecycled kan worden.”

Samenwerking afvalbedrijven

Om ervoor te zorgen dat er naast plastic afval geen restafval meer overblijft, moet het festival naar eigen zeggen een stap verder gaan. Samen met partner Thuisrecycling.nl gaat de organisatie het gedachtegoed doorvoeren in het programma, de productie en de communicatie.

De uitdaging is echter om ook het afval dat bezoekers zelf het terrein opbrengen – ze mogen eigen consumpties meenemen - te controleren. Verhulst zegt het open en charmante karakter te willen behouden, “maar we dagen de bezoekers daarbij wel uit om mee te gaan in de plastic ambitie”.

Om dat tijdens de volgende editie in 2017 goed uit te voeren, nodigt de directeur afvalbedrijven, kunstenaars en bezoekers uit om met het team mee te denken.

Bron: Duizel in het Park | Foto: Duizel in het Park (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)