15-08-2016 12:19 | Door: Chris Thijssen

De reserveringswebsite Couverts.nl gaat ook in Rotterdam aanbetalingen inhouden van restaurantgasten die na hun reservering niet komen opdagen in het betreffende restaurant.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De introductie in Rotterdam volgt op een succesvolle pilot in Amsterdam. Begin dit jaar startte Couverts.nl daar een experiment met het beboeten van gasten die niet komen opdagen.

Dat doet de website door reserveerders een aanbetaling te laten doen via hun creditcard. Wie vervolgens niet komt opdagen, is dat bedrag kwijt. In andere gevallen wijst de website gasten erop dat van hun creditcard een bepaald bedrag wordt afgeschreven als ze niet komen opdagen.

Wanneer een gast na reservering komt opdagen, wordt er geen geld afgeschreven. Hetzelfde geldt voor gasten die hun reservering op tijd annuleren.

No-shows afgenomen

Volgens Couverts.nl is het aantal no-shows in Amsterdam sinds de start van de proef afgenomen. Om dat ook in Rotterdam te realiseren, start Couverts.nl nu ook daar met het boetesysteem. De reserveringswebsite doet dat, net als in Amsterdam, uitsluitend in samenwerking met restaurants die dat zelf willen.

Het terugdringen van de no-shows is voor horecaondernemers van belang, meent Couverts.nl. Zo zouden zij veel inkomsten mislopen doordat gasten na hun reservering niet komen opdagen.

Duurzaam inkopen voor minder voedselverspilling

Daarnaast leiden no-shows in bepaalde gevallen tot voedselverspilling. Wanneer restaurantondernemers de no-show in hun restaurant kunnen terugdringen, zijn zij in staat hun inkoopbeleid beter af te stemmen op het aantal gasten dat ze verwachten.

Als de voedselvoorraad beter aansluit op het aantal daadwerkelijke couverts, hoeven chefs minder voedsel weg te gooien.

Bron: Algemeen Dagblad | Foto: jenny downing, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)