16-08-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse modeontwerpster Pauline van Dongen heeft een waterbestendige jas ontworpen met geïntegreerde zonnecellen. Hiermee kan de drager zijn mobiele telefoon opladen.

Dat schrijft de Architect. Het windjack bestaat voor 70 procent uit gerecycled denimgaren en gerecyclede PET-flessen. Voor deze duurzame materialen werkt de design studio van Pauline van Dongen samen met het bedrijf Blue Loop Originals, die de materialen levert.

Met de drie flexibele zonnepanelen aan de voorkant van het jack en een interne powerbank, kan de drager voldoende stroom opwekken om een mobiele telefoon binnen twee uur op te laden. De zonnepanelen zijn geleverd door het Amerikaanse bedrijf Alta Devices.

Windjack Pauline van Dongen

Waddenzee

Voor het ontwerp van het jack werkte Van Dongen samen met de gidsen van de Waddenvereniging, die actief zijn op de Waddenzee. De gidsen wandelen vaak meer dan tien uur buiten in verschillende weersomstandigheden. Volgens Van Dongen moet het jack zelfs bij slechte weersomstandigheden genoeg stroom kunnen opwekken om de mobiele telefoon op te laden.

De ontwerpster maakte eerder een jas in parka-stijl met zonnecellen voor de gidsen van de Waddenvereniging. Het nieuwe windjack is volgens Blue Loop Originals echter een verbeterde versie van de jas in parka-stijl door de flexibele zonnepanelen, die zowel aan de voorkant als de binnenkant van het jack kunnen worden vastgemaakt.

Zonneshirt

In 2015 heeft Van Dongen het Solar Shirt ontwikkeld, dat bestaat uit een stof waarin 120 dunne filmzonnecellen zijn verwerkt. In de volle zon wekken de cellen samen 1 watt elektriciteit op, voldoende om een smartphone binnen twee uur volledig op te laden. Volgens de ontwikkelaar is het t-shirt geschikt voor alledaags gebruik. 

Bron: De Architect, Pauline van Dongen, Blue Loop Originals | Foto: Roos van de Kieft via Pauline van Dongen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)