17-08-2016 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een coating ontwikkeld, waarmee schade als scheuren in kleding vanzelf herstellen bij blootstelling aan water.

De coating die door de onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University is ontwikkeld, bestaat uit negatief en positief geladen polymeren. Deze polymeren zijn ook te vinden in inktvissen. Door textiel of kledingstukken onder te dompelen in de coating en vervolgens bloot te stellen aan vloeibare middelen, zoals water, zeggen de wetenschappers scheuren of andere schade aan de kleding automatisch te kunnen herstellen.

Duurzaam textiel

Doordat de polymeren kleding herstellen, zouden beschadigde kledingstukken die zijn voorzien van de coating tijdens een wasbeurt vanzelf kunnen herstellen. Dit verlengt de levensduur van kleding en maakt textiel duurzaam, stellen de onderzoekers. “Voor het eerst maken we zelf-herstellend textiel”, zegt Melik C. Demirel, professor of engineering science and mechanics aan de Penn State University, in een persbericht.

“Wij hebben een kledingstuk ondergedompeld in de coating om het materiaal zelf-herstellend te maken. Maar we kunnen ook eerst de draden van de coating voorzien, voordat het wordt gevormd tot een kledingstuk.” Volgens de wetenschapper is de coatinglaag dun en lichtgewicht, waardoor het niet opvalt wanneer de kleding wordt gedragen. Daarnaast moet de coating het textiel versterken.

Zelf-herstellende kleding

Naast het herstellen van beschadigde kledingstukken, kan de coating ook worden gebruikt om dragers te beschermen tegen giftige stoffen. Hiervoor wordt de coating bewerkt met eiwitten die giftige stoffen afbreken. Zo zien de onderzoekers kansen om de coating te gebruiken bij het maken van kleding voor werknemers in de chemische sector. Ook zou de coating geschikt zijn voor kleding van patiënten in ziekenhuizen om zo de kans op infecties te verkleinen. 

Bekijk hier hoe de coating beschadigde kledingstoffen vanzelf laat herstellen:

Bron: Penn State University, Fastcoexist | Foto: Geneva Vanderzeil via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)