17-08-2016 12:23 | Door: Eelco Brandes

Lidl gaat als eerste supermarkt in Nederland strenge limieten stellen voor de vervuiling van hun producten met de gevaarlijke minerale oliën Moah en Mosh. Ook Jumbo zet hierin stappen.

Dit hebben beide supermarkten aan Foodwatch toegezegd. Albert Heijn en Aldi hebben Foodwatch laten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren.

Moah zou kankerverwekkend te zijn, terwijl Mosh weefselschade zou kunnen veroorzaken. De vervuiling komt vaak door de drukinkt in de (gerecyclede) kartonnen verpakkingen, meent Foodwacth.

Oproep

In antwoord op Kamervragen deed de minister daarom al tweemaal een oproep aan bedrijven om hun verantwoordelijk te nemen en veilige producten te garanderen. Foodwatch is blij met de doorbraak en roept Albert Heijn en Aldi op hun verantwoordelijkheid nu snel te nemen: “Stoffen als Moah waarvan minister Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben?”, aldus Foodwatch.

Campagne

Negen maanden geleden startte Foodwatch een campagne tegen de vervuiling van voedsel met de gevaarlijke aromatische koolwaterstoffen (Moah) en verzadigde koolwaterstoffen (Mosh) uit minerale oliën: 120 alledaagse voedselproducten werden onderzocht op de vervuiling. Zowel producten van Albert Heijn, Jumbo, Lidl als Aldi bleken vervuild.

Lidl

Naar aanleiding van de oproep van foodwatch heeft Lidl nu laten weten bij de eigen merkproducten geen detecteerbare hoeveelheid Moah meer te accepteren. Daarnaast hanteert Lidl nu een maximumlimiet van 2 milligram per kilogram voor Mosh.

Jumbo

Ook Jumbo liet Foodwatch weten in zijn inkoopvoorwaarden voor de huismerkproducten een verbod op een detecteerbare hoeveelheid Moah op te nemen. “Voor Mosh stelt Jumbo helaas helemaal geen limiet, ondanks dat Jumbo Spaghetti in een eerdere test zorgwekkende hoeveelheden Mosh bevatte.”

Bron: foodwatch | Foto: public domain