25-08-2016 15:52 | Door: Erik Verheggen

Het festival Mysteryland staat voor de deur. Organisator ID&T boekt grote duurzame successen. Zo is de uitstoot in een paar jaar met 44 procent omlaaggegaan.

Niet alleen Mysteryland boekt grote successen op het gebied van verduurzaming van festivals, er gebeurt meer. Onderwerpen als duurzaamheid, innovatie en sociale verandering staan hoog op de agenda.

CO2-uitstoot

Zo had technofestival DGTL in Amsterdam tijdens Pasen dit jaar voor het eerst een volledig vegetarische festivalcatering en bespaarde daarmee volgens eigen berekening 14 miljoen liter water en 52 ton CO2-uitstoot. Dekmantel is het eerste grote festival met een volledig klimaatneutrale energievoorziening met biodiesel van Goodfuels. Daarnaast wordt er op festivals steeds meer gebruik gemaakt van hard cups; bekers die je koopt en waar je bij inlevering statiegeld voor terugkrijgt.

De Nederlandse evenementenbranche is met meer dan achthonderd festivals en 23 miljoen bezoeken per jaar een belangrijke sector voor de economie. ADE Green is het platform waarop grote namen in de festivalindustrie hun initiatieven uitrollen om elkaar te blijven inspireren en festivals duurzamer te maken.

Amsterdam Dance Event

Directeur Richard Zijlma van het Amstetrdam Dance Event (ADE): “Het jaarlijks bijeen brengen van de sector, het elkaar prikkelen en inspireren tot nieuwe stappen om deze scene groener te maken, waarbij het niet blijft bij alleen praten maar ook doen, is mooi om te zien.”

“Naast events en festivals willen we met ADE Green de komende jaren veel meer aandacht besteden aan de artiest"

Zo tekenden acht grote festivals vorig jaar een Green Deal Afvalvrije Festivals. Onder meer Open Air, Extrema Outdoor, Into The Great Wide Open en de Zwarte Cross, startten hiermee een samenwerking met de organisaties NederlandSchoon en Green Events Nederland.

Afval

Doelen tot en met 2018 zijn onder meer de hoeveelheid afval die vrijkomt per bezoeker met 25 procent verminderen door onder andere meer gebruik van hard cups. Daarnaast proberen de deelnemers aan de Green Deal voor 2018 te zorgen dat de helft van al het afval gescheiden wordt ingezameld en 50 procent van de ingezamelde kunststoffen te recyclen.

Initiatiefnemer Carlijn Lindemulder van ADE Green: “Naast events en festivals willen we met ADE Green de komende jaren veel meer aandacht besteden aan de artiest. ADE Green is een mooi platform om het gat te dichten tussen duurzaamheid en artiesten. We bieden inspiratie, kennis en middelen om hen te helpen het thema te omarmen en uit te dragen. Hier ligt een enorme kans voor maatschappelijke verandering.”

Discussie

Ook dit jaar worden vernieuwers van over de hele wereld bijeengebracht. Woensdag 19 oktober is De Brakke Grond het toneel voor workshops en paneldiscussies over de groene en sociale toekomst van de evenementen- en muziekindustrie.

Bron: ADE Green | Foto: ADE Green (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)