05-09-2016 14:19 | Door: Chris Thijssen

De Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood, in juli opgericht als fusie van de clubs EMHC en Oranje Zwart, heeft afgelopen weekend een duurzaam clubhuis in gebruik genomen.

Dat schrijft het Eindhovens Dagblad (ED) zaterdag. Het nieuwe Eindhovense clubhuis bevat onder meer 180 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak. Een warmte-koude-opslaginstallatie (WKO) zorgt daarnaast voor een duurzame klimaatbeheersing in het gebouw.

Verder zuivert Oranje-Rood licht verontreinigd water uit twee bassins, bij het nabijgelegen beekje de Tongelreep. Dit water wordt gebruik als sproeiwater voor de watervelden. Die velden worden daarnaast verlicht door middel van LED-verlichting.  

De bouw van het complex kostte in totaal € 4,3 mln. De provincie financierde € 2 mln, de gemeente € 500.000 en de club zelf investeerde € 1,8 mln. Dat geld werd ingebracht door leden en sponsoren. Daarnaast haalde de club geld op met fundraising-acties, schrijft het ED.

Zonnepanelen en LED-verlichting

Oranje-Rood is niet de enige sportclub die investeert in duurzaamheid. Zo startte de Noord-Brabantse amateurvoetbalclub Sparta’25 onlangs met de uitgifte van groene obligaties om de voetbalclub te verduurzamen.

Met de opbrengsten van de obligaties, van € 500 per stuk, wil RKSV Sparta’25 onder meer LED-verlichting plaatsen op het trainingsveld. Daarnaast moeten er op de kleedlokalen 108 zonnepanelen komen.

Bron: Eindhovens Dagblad | Foto: Jos Dielis, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)