05-09-2016 18:02 | Door: Chris Thijssen

Wetenschappers aan de Stanford University werken aan de ontwikkeling van verkoelende kleding. Zo willen ze het energieverbruik door airconditioning terugdringen.

De onderzoekers ontwikkelden een goedkoop plastic materiaal, waarbij ze nanotechnologie, fotonica en chemie toepasten. Dit leidde tot een materiaal met kleine gaatjes, vergelijkbaar met plastic keukenfolie, dat warmtestraling, lucht en waterdamp doorlaat.

Het nieuwe materiaal koelt door transpiratie door het materiaal heen te laten verdampen, iets wat gewone stoffen ook al doen. Het Stanford-materiaal gaat echter nog een stap verder. Zo voert het ook de warmte, die door het lichaam als infrarode straling wordt afgegeven, door het plastic textiel af.

“40 tot 60 procent van onze lichaamswarmte wordt afgevoerd als infrarode straling wanneer we in een kantoor zitten”, zegt Shanhui Fan, een van de onderzoekers, in een persbericht. “Tot nu toe is er echter weinig onderzoek gedaan naar het ontwerpen van de warmtestralingskenmerken van textiel.”

Energiebesparing op kantoor

Volgens de onderzoekers ligt de gevoelstemperatuur voor de drager van kleding van het Stanford-materiaal bijna 2 graden Celsius lager vergeleken met katoenen kleding.

Dat biedt kansen voor energiebesparing in kantoren en gebouwen, stellen zij dan ook. “Als je de drager kunt koelen in plaats van het gebouw waarin hij/zij werkt of leeft, bespaart dat energie”, zegt professor Yi Cui.

De wetenschappers werken verder aan de ontwikkeling van het materiaal. Zo onderzoeken ze onder meer de mogelijkheden voor verschillende texturen, kleuren en toevoeging van kledingspecifieke kenmerken.

Bron: Stanford University | Foto: Stanford University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)