09-09-2016 09:54 | Door: Chris Thijssen

Ikea start een samenwerking met de sociale onderneming i-did slow fashion movement (i-did) voor de verwerking van textielrestanten van het woonwarenhuis tot nieuwe textielproducten.

De eerste limited-collectie in samenwerking met i-did bestaat uit textiel voor op tafel en in de keuken, zoals tafellopers, servetten en schorten.Hiermee zet Ikea naar eigen zeggen de volgende stap in duurzaam en circulair produceren.

Gerecyclede materialen

“We nemen onze verantwoordelijkheid voor wat we produceren en verkopen. De designers van Ikea zijn continu bezig met hoe we restproducten en afval kunnen hergebruiken in nieuw design”, zegt Lisen Wirén, country sustainability manager van Ikea Nederland. 

“Dat doen we onder meer door steeds meer gerecyclede materialen te gebruiken, door de grondstoffencirkel zoveel mogelijk te sluiten, door op nieuwe manieren te ontwerpen en te innoveren in onze productieketen.”

Duurzame samenleving

I-did, dat werkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, gelooft in een sociale en circulaire samenleving. “Daarom werken we samen met bedrijven als Ikea die het milieu centraal stellen en die de waarde van recycling inzien. En die ook mensen die het wat moeilijker hebben een kans geven”, zegt Mireille Geijssen, oprichter van i-did.

“Zo creëren we een samenleving waar niets en niemand wordt buitengesloten en waar afval als waardevolle grondstof wordt gezien.” 

Duurzame grondstoffen

Ikea wil de verschuiving van een lineair naar een circulair businessmodel versnellen. Afgelopen jaar wist de retailer 98 procent van de materialen van meubels en verpakkingen te maken van hernieuwbare, recyclebare of gerecyclede grondstoffen. In 2020 moet dat 100 procent zijn.

De limited collecties in samenwerking met i-did zijn volgens Ikea niet het enige wapenfeit van de meubelretailer op circulair vlak. Zo verkoopt de keten onder meer een onderlegger die voor meer dan de helft bestaat uit hergebruikt kunststof, afkomstig van het plastic afval van Ikea-winkels.

Lees ook het interview met Lisen Wirén over de circulaire ambities en prestaties van Ikea: CSO Ikea: "We hebben een meubelpiek bereikt"

Bron: Ikea | Foto: Ikea (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)