06-10-2016 16:03 | Door: Chris Thijssen

McDonald’s stelt zichzelf als doel om in 2020 in de Verenigde Staten uitsluitend duurzaam ingekochte koffie te verkopen.

Dat schrijft Bloomberg. In zijn meer dan 14.000 Amerikaanse restaurants schenkt McDonald’s arabica-koffie uit Colombia, Costa Rica, Nicaragua, Brazilië, Peru en El Salvador. De espresso bevat daarnaast bonen uit Indonesië. Het afgelopen jaar was 37 procent van McDonald’s-koffie in de VS afkomstig van duurzaam gecertificeerde koffieplantages.  

Om deze hoeveelheid te verhogen naar 100 procent werkt de fastfoodketen samen met de milieuorganisatie Conservation International, die als doel heeft de koffie-industrie te verduurzamen. Zo maakt de organisatie zich hard voor de verbetering van bodem- en waterbeheer en voor eerlijke lonen voor koffieboeren.

Duurzame inkoop

Ook koffieketen Starbucks werkt samen met Conservation International. De retailer wist het afgelopen jaar al 99 procent van zijn koffie duurzaam in te kopen, weet Bloomberg.

McDonald’s maakt niet bekend hoeveel de retailer investeert in de verduurzaming van zijn koffie-inkoop, maar zou al circa $ 6,7 mln hebben gestoken in duurzaamheidstrainingen voor Guatemalaanse boeren.

Duurzame koffie

Met de verduurzaming van zijn koffie wil McDonald’s inspelen op de vraag van consumenten. “Onze klanten willen zien waar onze producten vandaan komen, wat erin zit en hoe ze zijn gemaakt”, zegt Townsend Bailey, head of supply-chain sustainability van McDonald’s in Oak Brook, Illinois, tegen Bloomberg.

Daarnaast is de samenwerking belangrijk voor een betere productieketen, stelt Bailey. “We willen garanderen dat we voldoende aanvoer hebben van hoogwaardige koffie op de lange termijn. Met de veranderende dynamiek in de koffiesector als gevolg van klimaatverandering, is het belangrijk dat we ons verbinden aan boeren en hen helpen.”

Bron: Bloomberg | Foto: Michael Allen Smith, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)