09-10-2016 10:22 | Door: Chris Thijssen

VF Corporation, het Amerikaanse moederbedrijf van kledingmerken als The North Face en Timberland, werkt samen met de International Finance Corporation (IFC) om de kledingsector in Bangladesh te verduurzamen.

Dat schrijft Fibre2Fashion. Voor de samenwerking sluit VF Corporation zich aan bij het Partnership for Cleaner Textile (Pact)-programma van IFC. Doel is de toeleveranciers van VF Corporation te helpen bij het terugdringen van het gebruik van water, energie en schadelijke chemicaliën. Daarnaast willen de partijen de hoeveelheid afval in de fabrieken terugdringen.

Het Pact-programma, dat al langer samenwerkt met bedrijven als Primark, G-Star en Levi Strauss, wist al flinke besparingen te behalen in Bangladesh. Zo wist de textielindustrie in het land zijn watergebruik met 14,4 mrd liter per jaar terug te dringen. Het energieverbruik daalde met 1,23 miljoen megawattuur.

Daarnaast bespaart IFC met het programma jaarlijks $ 10 mln aan grondstoffen in 162 partner-fabrieken. De CO2-uitstoot van broeikasgassen is gedaald met 188.000 ton per jaar.

Duurzame textielsector

“Water is een belangrijke input voor de textielsector en in de supply chain worden dan ook grote hoeveelheden geconsumeerd”, zegt Mohan Seneviratne, IFC program manager voor Pact, tegen Fibre2Fashion. “Een groeiraming voor de industrie van $ 50 mrd in 2021 kan alleen worden bereikt met de ontwikkeling van duurzame watervoorzieningen, faciliteiten voor afvalwaterbehandeling en efficiënte praktijken.”

Het is niet voor het eerst dat VF Corporation met IFC samenwerkt voor een duurzamere textielproductieketen. Zo bundelden de organisaties al eerder de krachten voor het Vietnam Improvement Project.

Bron: Fiber2Fashion, VF Corporation | Foto: Alan C., via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)