21-11-2016 13:37 | Door: Chris Thijssen

Adidas heeft een prototype gepresenteerd van een duurzame sneaker die is gemaakt van biologisch afbreekbare vezels. Het kledingmerk onderzoekt de mogelijkheden voor opschaling.

De Biosteel-vezel, die is ontwikkeld door het Duitse biotechbedrijf AMSilk, is gemaakt van biopolymeren die natuurlijke zijde nabootsen. Daardoor is het materiaal volgens de bedrijven volledig biologisch afbreekbaar.

Daarnaast is het materiaal 15 procent lichter dan conventionele synthetische vezels. Volgens Adidas heeft het materiaal bovendien de potentie om het sterkste volledig natuurlijke materiaal te worden.

Grootschalig gebruik

De schoen werd gepresenteerd op de Biofabricate Conference in New York. Tijdens deze bijeenkomst kondigden Adidas en AMSilk ook een partnerschip aan. In deze samenwerking gaan de bedrijven de mogelijkheden voor het gebruik van Biosteel-vezels op grote schaal verkennen.

Duurzame innovaties

De lancering van de Futurecraft Biofabric-schoen komt in een jaar waarin adidas verschillende andere duurzame innovaties presenteerde. Zo bracht het sportkledingmerk deze maand de Ultraboost-sneaker op de markt, gemaakt van gerecycled plastic uit de Malediven en van oude visnetten. Voor de productie van deze schoenen werkt adidas samen met de milieuorganisatie Parley for the Ocean.

Het kledingmerk gebruikt het zogeheten Parley Ocean Plastic ook voor de productie van voetbalshirts voor onder meer de voetbalclubs Bayern München en Real Madrid.

Bron: Adidas | Foto: Adidas