17-01-2017 12:27 | Door: Chris Thijssen

Telers en supermarkten staan positief tegenover het op de markt brengen van afwijkende groenten en fruit, mits die niet op dezelfde manier als ‘normale’ producten worden gepositioneerd.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met het agrarisch marktonderzoekbureau Geelen Consultancy onder telers en bedrijfsleiders van supermarkten. Het onderzoek richtte zich op de beoordeling van groenten en fruit op basis van uiterlijke specificaties, zoals de kleur, vorm of grootte.

Duurzaam ondernemen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondervraagde telers en supermarkten eerder bereid zijn om verwerkte afwijkende groenten en fruit in salades, soepen en sauzen op de markt te brengen dan het product als geheel. De respondenten zien het op de markt brengen van afwijkende producten als ‘vrij positief’ voor het bedrijfsimago.

Op de vraag welke prijzen telers en supermarkten zouden hanteren, antwoorden de meeste telers en supermarkten dat zij een lagere prijs zouden vragen voor de afwijkende producten. Verder maakt het volgens de respondenten niet veel uit of de afwijkende producten via het bestaande afzetkanaal of via alternatieve afzetkanalen op de markt gebracht worden.

Voedselverspilling terugdringen

Het inzicht dat telers en supermarkten open staan voor het op de markt brengen van afwijkende groenten en fruit biedt nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en productieprocessen, melden Wageningen Universiteit en Geelen Consultancy.

Daarnaast geven de resultaten volgens de onderzoekspartijen inzicht in waar mogelijkheden liggen om voedselverspilling te verminderen.

Bron: Geelen Consultancy | Foto: public domain