19-01-2017 14:30 | Door: Chris Thijssen

De reisbrancheorganisatie ANVR en de hogeschool NHTV hebben de innovatie-award van de Verenigde Naties ontvangen voor de Carmacal-calculator. Deze calculator meet de CO2-voetadruk van vakanties. 

De ANVR nam de ‘UNTWO Award for Innovation in Research and Technology’ woensdagavond, tijdens de internationale toerismebeurs in Madrid, in ontvangst. Met de online calculator kunnen reisondernemingen nauwkeurig de CO2-voetadruk van vakanties en reizen meten.

De calculator, ontwikkeld door NHTV Breda, meet niet alleen de CO2-uitstoot van vliegreizen, maar ook van twintig andere vervoersopties. Daarnaast worden meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies en transfers meegenomen in de metingen. Zo kunnen zowel losse onderdelen van een reis als totale pakketreizen worden gewogen op hun milieuvoetafdruk.

Duurzaam reizen

Volgens de ANVR werken inmiddels ‘tal van ANVR-reisorganisaties’ met de calculator. “Het is wel duidelijk dat gebruikers van Carmacal tot het ‘winning team’ behoren”, zegt Paul Peeters, lector sustainable tourism and transport aan de NHTV, in een persbericht. “Dit is opnieuw een geweldige opsteker voor de bedrijven in de toerisme-industrie die voorop lopen bij het bestrijden van klimaatverandering.”

Duurzame reisbranche

In totaal ontving de UNWTO 139 inzendingen uit 55 landen voor de verschillende categorieën van de awards.

“De awards van UNWTO weerspiegelen de inspanningen die de toeristische sector wereldwijd onderneemt om innovatie naar een meer duurzame en verantwoorde toekomst te bevorderen”, zegt Taleb Rifai, secretaris-generaal van UNTWO, in een persbericht. “In de afgelopen tien jaar hebben de awards aangetoond dat de toeristische sector hoog inzet om dit doel te bereiken. En dit jaar vooral, omdat we in 2017 het internationale jaar voor duurzaam toerisme vieren.”

Bron: NHTV | Foto: public domain