31-01-2017 12:16 | Door: Chris Thijssen

Unilever heeft een driejarige overeenkomst gesloten met provinciale en centrale overheden in Indonesië om de palmoliesector te verduurzamen.

De overeenkomst werd getekend door de provinciale overheid van de Indonesische provincie Midden-Kalimantan, het districtsbestuur van Kotawaringin Barat en de non-profitorganisatie Institut Penelitian Inovasi Bumi (INOBU). Doel is het creëren van ‘duurzame dorpen’ in de Indonesische palmolie-industrie en een einde maken aan ontbossing in de tropen, meldt Unilever.

Ontbossing

Om dat te bereiken, gaat Unilever samen met de lokale overheden werken aan het verbeteren van de oogsten en bestaansmiddelen van kleine boeren in de gemeenschap Pangkalan Tiga. In ruil daarvoor vraagt het bedrijf hun ondersteuning in de strijd tegen ontbossing.

Kleine boeren zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de palmolieproductie van Indonesië. Hun gemiddelde productiviteit is echter 32 procent lager dan die van private plantagebedrijven, stelt Unilever. Dat biedt volgens het bedrijf grote kansen voor verbetering.

Duurzame certificering

Om die kansen te benutten, neemt Unilever zich de volgende acties voor:

  • Alle kleine palmolieboeren in Pangkalan Tiga certificeren volgens de principes en criteria van de Roundtable on Sustainable Palm Oil en de Indonesian Sustainable Palm Oil (ISPO).
  • Het in kaart brengen van kleine palmolieboeren in minimaal drie dorpen in het district Kotawaringin Barat, het helpen van boeren bij het verkrijgen van landcertificaten, zakelijke licenties en milieuvergunningen.
  • Het uitvoeren van baseline assessments van palmolieboerenorganisaties.

Het programma zal in eerste instantie circa zeshonderd onafhankelijke kleine boeren bereiken met ongeveer 1.400 hectare land. Volgens Unilever heeft het project bovendien de potentie om in andere gebieden in het district te worden uitgerold.

Bron: Unilever | Foto: Shutterstock.com