27-02-2017 12:06 | Door: Chris Thijssen

De pensioenfondsen PMT en PME en verzekeringsmaatschappij ASR roepen Unilever via de Volkskrant op om in te blijven zetten op duurzaamheid in plaats van op kortetermijndoelen. 

Daarmee reageren de pensioenfondsen en verzekeraar op Unilever, dat vorige week, na een ongevraagd overnamebod van Kraft Heinz, aankondigde zich voortaan op kortetermijndoelen te gaan richten. Door te focussen op onder meer het verhogen van de aandelenkoers en de winst, denkt het concern zijn aandeelhouders tevreden te kunnen houden.

Dat zou een koerswijziging betekenen ten opzichte van Unilevers langetermijnstrategie met een focus op duurzaamheid, die CEO Paul Polman in 2010 lanceerde. Gedachte achter het plan is dat Unilever niet kan groeien, zonder dat de milieuvoetafdruk van het bedrijf wordt verkleind en de positieve maatschappelijke invloed vergroot.

Duurzame bedrijfsvoering

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) adviseerden het voedingsmiddelenconcern afgelopen zaterdag in een open brief aan de Volkskrant om juist te blijven inzetten op duurzaamheid.

“Voor ons als aandeelhouders betekent echte aandeelhouderswaarde creëren juist focus op de lange termijn. Zoals Unilever de afgelopen jaren juist zo mooi heeft laten zien”, schreven PMT en PME zaterdag in de open brief.

Volgens de pensioenfondsen sluit het streven naar een duurzame samenleving logisch aan bij de langetermijnhorizon waarmee zij beleggen. “Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven die goed presteren op ESG-factoren en oog hebben voor een duurzame langetermijnontwikkeling, uiteindelijk ook financieel beter presteren.”

Later op de dag zei verzekeraar ASR in een reactie de oproep van PMT en PME te ondersteunen, meldt de Volkskrant.

Ontevreden aandeelhouders

Unilever kampt de afgelopen tijd met ontevreden aandeelhouders. Dat werd nog eens duidelijk nadat het Amerikaanse Kraft Heinz een ongevraagd overnamebod deed op het concern. Unilever wees het bod af, maar beleggers reageerden enthousiast.

Door snel de beurskoers te verhogen, zodat het bedrijf te duur wordt voor potentiële kopers, lijkt Unilever te willen voorkomen dat er opnieuw een vijandig overnamebod wordt gedaan, schrijft de Volkskrant.

Dat brengt Polman echter in een spagaat; moet hij afstappen van zijn langetermijnvisie en zich richten op de aandelenkoers of moet hij blijven focussen op een combinatie van economische en duurzame groei?

Vergroening

Hans Schenk, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in fusies en overnames, hoopt niet dat de koerswijziging van Unilever ertoe leidt dat het bestuur echt de strategie gaat veranderen. “Want Unilever is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven die voor vergroening van de activiteiten heeft gekozen”, zegt hij tegen de Volkskrant.

Wat Unilever daadwerkelijk gaat doen om meer waarde te creëren voor zijn aandeelhouders, maakt het concern begin april bekend.

Bron: De Volkskrant, Unilever | Foto: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com