28-02-2017 07:34 | Door: Chris Thijssen

Discounter Aldi heeft zijn eerste Detox-voortgangsrapport gepubliceerd. Het rapport toont de voortgang van de retailer om schadelijke chemicaliën uit zijn kleding- en schoenenproductie te bannen.

Dat meldt Aldi in een persbericht.

In het voortgangsrapport meldt Aldi dat er in 2016, na de productie van kleding en schoenen voor de retailer, in 78 procent van de gevallen geen perfluorkoolstoffen (PFK’s) in afvalwater of slib aanwezig waren. Deze stoffen, vaak gebruikt om kleding beter bestand te maken tegen water, olie en vlekken, zouden schadelijk zijn voor water, de luchtkwaliteit en de menselijke gezondheid.

Voor de stof nonylfenol, die wordt gebruikt bij het kleuren van kleding, was dat bij 47 procent het geval. Deze stof, die na het productieproces in het water terechtkomt, zou giftig en hormoonverstorend zijn.

Duurzame kleding

In 2017 wil Aldi beide stofgroepen volledig uit zijn productie weren. Hiermee zet de discounter grote stappen richting zijn belofte om vóór 2020 alle schadelijke stoffen uit het productieproces van kleding en schoenen te bannen. De belofte is onderdeel van de Detox-campagne van Greenpeace, die de ondernemingsgroepen Aldi Nord en Aldi Süd sinds 2015 ondersteunen.

“Met het Detox-voortgangsrapport willen wij stakeholders transparant uitleggen hoe wij ons inzetten voor een duurzamere textiel- en schoenenproductie. We werken samen met onze zakelijke partners, ngo’s, branche-initiatieven, de chemiesector en de wetenschap om de milieu-impact van het voor ons bereikbare deel van de textielproductieketen te minimaliseren”, zegt Rayk Mende, manager corporate responsibility bij Aldi Nord (actief in Nederland), in het persbericht.

Duurzamere productieketen

Om de ambitie van productie zonder schadelijke chemicaliën in 2020 te bereiken, focust Aldi op verschillende actiegebieden: van chemicaliën-, supply chain- en datamanagement tot vaardigheidstrainingen en stakeholderdialogen.

Dat moet leiden tot de verduurzaming van Aldi’s productieketen. Onderdeel van deze strategie is de samenwerking met het Business Environmental Performance Initiative (Bepi). Doel van Bepi is om de milieu-impact van chemie-intensieve productieprocessen in de supply chain te verlagen.

Met speciale tools gaat Bepi Aldi helpen om te communiceren met producenten in alle schakels van de supply chain. Op basis van data van deze producenten moet Aldi de ecologische prestaties van hun supply chain vervolgens gaan monitoren en verbeteren.

Bron: Aldi | Foto: Nils Versemann / Shutterstock.com