29-06-2012 09:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De belasting op verpakkingen wordt per 1 januari mogelijk afgeschaft. De overheid en het bedrijfsleven hebben een overeenkomst, maar wachten nog op goedkeuring van de VNG.

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) en het bedrijfsleven hebben een concept-overeenkomst getekend waarmee producenten, importeurs en verkopers van verpakte producten garanderen dat zij de komende tien jaar de kosten voor inzameling en hergebruik van kunststof verpakkingsmateriaal betalen. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag.

In het regeerakkoord was een besparing op het Afvalfonds opgenomen van €115 mln per jaar. De overeenkomst met het bedrijfsleven zorgt volgens Atsma voor een "solide alternatief voor de verpakkingbelasting'', die in 2008 werd ingevoerd.

Goedkeuring gemeenten

De overeenkomst is nodig om te garanderen dat gemeenten ook in de toekomst een kostendekkende vergoeding krijgen voor de inzameling van onder meer kunststof afval. Zij tekenden ook het concept-verpakkingenakkoord, maar dat betekent niet dat er nu sprake is van een nieuw verpakkingenakkoord. Daarvoor is ook een handtekening van de VNG nodig.

De VNG heeft met de staatssecretaris en het verpakkende bedrijfsleven afgesproken dat de VNG deze zomer onderzoek laat doen door een onafhankelijke commissie van deskundigen naar de verdere verduurzaming van verpakkingen. De VNG heeft deze ruimte gevraagd, omdat gemeenten grote moeite hebben met het besluit van de Tweede Kamer dat statiegeld kan worden afgeschaft.

Staatssecretaris Atsma heeft eerder aangegeven open te staan voor het onderzoek. De adviezen van de commissie kunnen helpen bij het concreter maken van de voorwaarden die de Tweede Kamer stelt aan feitelijke afschaffing van het statiegeld, zodat dit alleen gebeurt als er een alternatief is dat minimaal gelijkwaardig is. In september organiseert de VNG een aantal bijeenkomsten waar de leden zich kunnen uitspreken over de bevindingen van de commissie. Daarna volgt een besluit over de gevolgen daarvan voor het concept-akkoord.

Oorsprong verpakkingenbelasting

De belasting werd vier jaar geleden ingevoerd om ervoor te zorgen dat de afvalberg zou inkrimpen. Ook hoopte het kabinet destijds dat bedrijven vaker zouden kiezen voor minder verpakking of verpakkingen die minder belastend zijn voor het milieu. Een bedrijf dat een type verpakking gebruikte die het milieu belast, moest namelijk meer belasting betalen. De belasting wordt alleen bij bedrijven geheven die jaarlijks meer dan 15 duizend kilo verpakkingen op de markt brengen.

Bron: ANP en APS

Foto: Charly Lhasa