23-03-2017 10:26 | Door: Chris Thijssen

Initial, leverancier van sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, gebruikte in 2016 22,9 miljoen liter water minder dan in 2015, terwijl het volume steeg.

De besparing is vooral gerealiseerd in de wasserijen, meldt Inititial in een persbericht. Het bedrijf realiseerde de besparing naar eigen zeggen door intensieve monitoring van de wasprocessen en het waterverbruik en door op basis daarvan te onderzoeken waar nog meer besparingen mogelijk zijn.

In 2016 nam het bedrijf bovendien innovatieve filtersystemen in gebruik, waardoor proceswater effectiever kan worden hergebruikt.

Duurzame wasserij

Verder droeg het concept ‘Wassen zonder water’ bij aan de waterbesparing. Bij dit concept, dat begin 2016 in een van de Belgische Initial-wasserijen werd geïntroduceerd, wordt bedrijfskleding gewassen met vloeibare koolstofdioxide (LCO2). Deze methode maakt het gebruik van water overbodig en vermindert het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Frederik Vereecke, business development director bij Initial, sprak in een uitzending van DuurzaamBV Radio over het wassen van bedrijfskleding zonder water. Luister het gesprek hier terug:

Ook zegt Initial zijn klanten te ondersteunen bij het terugdringen van watergebruik. Het bedrijf levert onder meer ‘no touch’-kranen, die een waterbesparing tot 70 procent opleveren. Speciale dispensers voor schuimzeep, die geconcentreerde zeep ‘opblazen’ tot vijftien keer het oorspronkelijke volume, zouden verder een waterbesparing van 33 procent opleveren.

Bron: Initital | Foto: Shutterstock.com