22-05-2017 09:51 | Door: Chris Thijssen

Grote internationale kledingmerken en -retailers, waaronder Marks & Spencer en Target, hebben zich verenigd in Cotton 2040. Doel van het samenwerkingsveband is het gebruik van duurzaam geproduceerd katoen in de kledingindustrie te stimuleren.

Het initiatief is afkomstig van de non-profitorganisatie Forum for the Future, met ondersteuning van de C&A Foundation. Behalve kledingmerken, zijn ook organisaties als Better Cotton Initiative, Cotton Made in Africa (CMiA) en de Fairtrade Foundation, aangesloten.

Duurzaam katoen

Samen willen de partners de productie en inkoop van duurzaam katoen opschalen, zodat duurzaam geproduceerd katoen mainstream wordt in de kledingindustrie.

Om dit te bereiken, hebben de partners voor de komende drie jaar een aantal prioriteiten opgesteld:

  • De vraag naar duurzaam katoen verhogen;
  • Kringlopen van katoen sluiten;
  • Traceerbaarheid van katoen door de gehele supply chain verhogen;
  • Zorgen voor veerkrachtigheid bij katoenboeren over de hele wereld.

Inkoop duurzaam katoen

Onderdeel van deze prioriteiten is het opstellen van een handleiding voor de inkoop van duurzaam katoen. Die moet dienen als een standaard onafhankelijk besluitvormingsinstrument voor bedrijven die willen starten met duurzame katoeninkoop of hun duurzame inkoop willen uitbreiden.

Deze en andere tools die uit de samenwerking moeten voortkomen, worden de komende tijd getest door de coalitieleden. Vervolgens worden de resultaten in oktober 2017 gedeeld met de gehele kledingindustrie.

Bron: Forum for the Future | Foto: Credit Mike Carberry - courtesy of Cotton Australia, via Forum for the Future