15-06-2017 07:08 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse schoenenproducent Vivobarefoot heeft een schoen gemaakt van algen. De productie van de schoenen draagt bij aan gezuiverde waterwegen.

Vivobarefoot ontwikkelde de duurzame schoen in samenwerking met Bloom Foam, dat plantaardige alternatieven voor synthetisch en op olie gebaseerd schuim maakt. Voor de productie van het materiaal van de schoenen gebruiken de bedrijven algenbiomassa uit zoetwaterbronnen met een hoog risico op algenbloei.

Het is wenselijk dat deze algen worden verwijderd, omdat een te grote aanwezigheid kan leiden tot zonlicht- en zuurstofgebrek in het water. Dat belemmert andere organismen in het water, zoals planten en vissen.

CO2-reductie

Door de algenbiomassa te mengen met ethyleenvinylacetaat ontstaat er een buigzaam kussenachtig materiaal. Door gebruik van dit materiaal worden er bij de productie van elk paar schoenen van maat 42 zo’n veertig ballonnen CO2 minder uitgestoten in vergelijking met conventionele schoenen.

Daarnaast zeggen de bedrijven dat de schoenen ook bijdragen aan het zuiveren van waterwegen. Zo zuivert en recirculeert Bloom Foam voor elk paar schoenen 215 liter water in deze waterwegen.

Bron: Vivobarefoot | Foto: Vivobarefoot