07-08-2017 07:36 | Door: Chris Thijssen

Outdoormerk Vaude heeft voor de productie van biobased materialen, voor zijn nieuwe range bergschoenen, gebruikgemaakt van biobarnsteenzuur. Dat leidt tot een lagere milieuvoetafdruk.

Biosucciunium is de merknaam van een product dat door het Nederlandse bedrijf Reverdia wordt gemaakt van barnsteenzuur. Het product heeft volgens het bedrijf een 100 procent biobased inhoud en kan worden gebruikt voor de productie van biobased polyurethaan-schuim (PU). Dit materiaal is onder meer geschikt voor de productie van schoenzolen.

Vaude heeft Biosucciunium nu voor het eerst gebruikt voor de productie van de versteviging van de neus en hiel van zijn nieuwe Skarvan-bergschoen. Dit onderdeel wordt normaal gesproken van conventioneel, op olie gebaseerd TPU (thermoplastic polyurethane) gemaakt.

Duurzame materialen

Het outdoorkleding- en schoenenmerk heeft als missie om de milieuvoetafdruk van zijn producten te verlagen. Onderdeel daarvan is conventionele op olie gebaseerde materialen te vervangen door duurzame biobased alternatieven.

In de nieuwe Skarvan-schoenen is dan ook niet alleen de hiel- en neusbescherming duurzaam. Zo bevatten de schoenen een 100 procent gerecycled membraan van buitenstoffen- en voeringenleverancier Sympatex, dat PTFE- en PFC-vrij is. Ook de voering is gemaakt van 100 procent gerecyclede materialen. Daarnaast is de schoen behandeld met een fluorkoolstof-vrij middel, ook ontwikkeld door Sympatex. 

Duurzame producten

“Consumenten kunnen nu hoogwaardige schoenen met Reverdia’s bio-barnsteenzuur in de winkel vinden”, zegt Marcel Lubben, president van Reverdia, in een persbericht.

“Dit is een zeer opwindende stap voor ons, omdat dit duidelijk demonstreert hoe Biosuccinium-gebaseerde polyurethanen merken in deze markt kunnen ondersteunen om te voldoen aan de vraag van de consument naar echt duurzame producten.”

Bron: Reverdia, Vaude | Foto: Vaude