11-08-2017 07:33 | Door: Chris Thijssen

Oxbotica, een spin-off van de University of Oxford, heeft een elektrische, zelfrijdende bezorgwagen ontwikkeld. Tijdens een pilot bezorgt het voertuig boodschappen bij consumenten in de Londense wijk Greenwich.

De pilot vindt plaats in Berkeley Homes, een gesloten woonwijk waar weinig verkeer is. Dat gebeurt in samenwerking met Ocado Technology, een divisie van de internationale supermarktketen Ocado.

Zelfrijdende bezorgwagen

De CargoPod, zoals de bezorgwagen heet, is voorzien van lidar-sensoren en een reeks camera’s die het voertuig door het verkeer loodsen en obstakels helpen omzeilen. Vooralsnog zit er – volgens de Britse regelgeving - nog wel een chauffeur in de wagen, die kan ingrijpen als de CargoPod van zijn programma afwijkt.

De autonome wagen heeft acht compartimenten (pods) waar tot drie tassen met boodschappen in passen. Als het voertuig op zijn bezorglocatie arriveert, wordt de betreffende consument via zijn smartphone gealarmeerd. Hij kan vervolgens zelf zijn boodschappen uit een van de pods halen.

Duurzame last mile

Tijdens de pilot ligt de focus op de commerciële kansen van autonome technologie en hoe deze functioneert in een woonwijk. De projectpartners zien een bredere uitrol van zelfrijdend vervoer als een kans voor het terugdringen van stadscongestie en luchtvervuiling.

Ocado Technology gebruikt deze en andere pilots om de logistiek en praktische uitvoerbaarheid van de inzet van zelfrijdende voertuigen te onderzoeken. De kennis wil de divisie gebruiken om de last mile van zijn online bezorgdiensten efficiënter in te richten.

Bron: Oxbotica | Foto: Oxbotica