11-08-2017 09:18 | Door: Chris Thijssen

Retourplaza verkoopt retour gestuurde artikelen van webwinkels als Bol.com, Bouwmaat en Otto. Dat moet vernieting van de producten voorkomen.

Dat schrijft Logistiek.nl. Retourplaza presenteert retour gestuurde artikelen van webwinkels opnieuw aan de consument. Eventuele gebreken, zoals beschadigingen of ontbrekende onderdelen, worden gemeld. Algoritmes bepalen een passende nieuwe prijs voor de artikelen.

Verspilling voorkomen

Webwinkels kunnen dit soort producten in veel gevallen niet meer verkopen, stelt medeoprichter Jan Minnee, tegen Logistiek.nl. De artikelen worden vervolgens tegen dumpprijzen verhandeld of als afval vernietigd. Bovendien levert het verwerken van de retouren webwinkels veel kosten op.

Het aanbieden van de retourproducten op Retourplaza geeft de artikelen een tweede kans en voorkomt verspilling. Bovendien scheelt de aanpak webwinkels handelingskosten en retourkosten, aldus het bedrijf, dat de complete logistieke en commerciële uitvoering op zich neemt.

Onder meer bedrijven als Bol.com, Bouwmaat en Otto werken met Retourplaza samen. Ook heeft het bedrijf plannen voor buitenlandse uitbreiding, in eerste instantie naar België en Duitsland.

Tweedekansjes Coolblue

Webwinkel Coolblue geeft omgeruilde of teruggestuurde producten een tweede kans op zijn eigen webshop. Tweedekansjes, zoals Coolblue de tweedehands artikelen noemt, zijn producten die door een klant zijn omgeruild of teruggestuurd. Wanneer een product retour komt, wordt het volgens de retailer uitvoerig getest.

Als het bedrijf er zeker van is dat het product nog werkt, wordt dat artikel ingedeeld op basis van de staat, in de categorie nieuwstaat, lichte gebruikerssporen of zichtbare beschadigingen. Afhankelijk daarvan bepaalt Coolblue een nieuwe verkoopprijs. Het bedrijf geeft daarnaast aan of een product al dan niet is gerepareerd of refurbished.

Bron: Logistiek.nl, Retourplaza, DuurzaamBedrijfsleven Media | Foto: Shutterstock.com