16-08-2017 14:07 | Door: Chris Thijssen

Reduceerden Leidse horecaondernemers hun CO2-uitstoot vorig jaar nog met 52 ton, dit jaar wisten zij een besparing van meer dan 90 ton CO2-uitstoot te realiseren.

In 2015 besloot de gemeente Leiden een gratis scan voor honderd Leidse horecabedrijven aan te bieden. Na de scan zijn de ondernemingen begeleid om hun energieverbruik en daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot verder terug te dringen. Dat leidde tot een CO2-reductie van 93 ton op jaarbasis, meldt initiatiefnemer stichting Duurzame Horeca Leiden.

Doel van het project was dat minimaal de helft van de deelnemende horecazaken energiebesparende maatregelen zou nemen. Van de deelnemers investeerden 55 ondernemers samen voor € 96.623 in energiebesparende apparatuur, zoals zuinige koelingen, vaatwassers, ledverlichting en sensors op kranen.

Zuinige vaatwasser en oven

Een van de deelnemers was Marvin van der Bent, mede-eigenaar van restaurant De Klok in Leiden, die begin 2016 La Cloche overnam. Daarbij erfde hij alle oude apparaten van zijn voorgangers. “Natuurlijk konden we niet direct alles vervangen, maar de scan hielp ons wel. Zo hebben we nu een vaatwasser die slechts een halve liter warm water per draai verbruikt, tegen 10 liter bij de oude”, aldus Van der Bent in het bericht.

“We hebben ook een superzuinige oven aangeschaft, evenals een verwarmingsketel, een koeling en een nieuwe motor voor de afzuigkap.” Ook de airco werd afgeschaft. In plaats van terrasverwarming gebruikt het restaurant bovendien dekentjes. Door deze maatregelen heeft De Klok zijn CO2-uitstoot met 1,8 ton verlaagd.

Ruim twintig andere deelnemers hebben plannen om later gebruik te maken van besparingsadviezen.

Duurzaamste uitgaansstad

In oktober 2016 werd de tussenstand van het project bekendgemaakt. Toen bleek dat de deelnemers hun CO2-uitstoot samen al met 52 ton per jaar hadden teruggedrongen.

Doel van stichting Duurzame Horeca Leiden is ervoor te zorgen dat Leiden in 2025 de duurzaamste uitgaansstad van Nederland is. Hoewel het programma officieel is afgelopen, wordt over een jaar dan ook opnieuw de balans opgemaakt.

Bron: Duurzame Horeca Leiden | Foto: TasfotoNL / Shutterstock.com