21-08-2017 12:22 | Door: Chris Thijssen

TUI Care Foundation, de corporate foundation van reisorganisatie TUI, ondersteunt een project dat jongeren in de Marokkaanse stad Marrakesh opleidt tot fietsgids en fietsenmaker. Het project moet ook de fiets als duurzaam vervoersmiddel op de kaart zetten.

In het project van Pikala Foundation worden negentig werkloze jongeren, zowel mannen als vrouwen, opgeleid tot gids en mecanicien. Tijdens hun opleiding doen ze al werkervaring op.

Volgens cijfers van de High Commission for Planning is in Marokko 22 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar werkloos en rond minder dan 15 procent van de eerstejaars scholieren met succes de middelbare school af. Een belangrijke pijler van het project is dan ook het verminderen van de werkloosheid onder jongeren.

Duurzame mobiliteit

Daarnaast is een duurzamer Marrakesh onderdeel van de ambitie. Volgens TUI Care Foundation wordt een fiets in Marrakesh gezien als teken van armoede, in tegenstelling tot een scooter of auto. Een van de uitdagingen van het project is dan ook om de houding van de lokale bevolking ten opzichte van de fiets te veranderen. Dat moet een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de stad.

“Als toeristen een fietstour boeken bij Pikala, slaan ze twee vliegen in een klap”, zegt Cantal Bakker, de Nederlandse initiatiefnemer van het project, in een persbericht. “Samen met een lokale gids ontdekken ze op een duurzame manier alle bijzondere plekken van Marrakesh én dragen ze bij aan het terugdringen van de hoge werkloosheid onder de Marokkaanse jongeren.”

Ontwikkeling vakantiebestemmingen

TUI Care Foundation ondersteunt projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van vakantiebestemmingen. De stichting richt zich naar eigen zeggen op de positieve effecten van het toerisme om te bouwen aan blijvende vooruitgang.

Bron: TUI Nederland | Foto: TUI Nederland