06-05-2014 11:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Unilever maakt voortaan gebruik van duurzame algenolie voor de productie van het zeepmerk Lux. Algen zijn hierbij een alternatief voor palmolie.

Voor de productie van de zeep slaat Unilever de handen ineen met Solazyme, een producent van hernieuwbare olie- en bioproducten. De algenolie van Solazyme is afkomstig van olieproducerende microalgen, die op een duurzame manier geteeld zijn. De productietijd van de olie duurt slechts enkele dagen. Een gistingsproces creëert uiteindelijk hoogwaardige olie.

Het gebruik van algenolie bevindt zich nog in de beginfase, maar is volgens de zeepproducent de eerste stap om op de lange termijn gebruik te maken van deze grondstof. Het overgrote deel van de zeep wordt geproduceerd in Brazilië.

De algenolie dient als alternatief voor de veelgebruikte palmolie.  Voor de productie vindt massale ontbossing van tropisch regenwoud plaats voor de aanleg van plantages. In 2012 werd zo’n tien miljoen hectare gebruikt voor oliepalmplantages.

Duurzaamheidsplan

Unilever stelde eerder als doel om de bedrijfsgrootte te verdubbelen, maar wil tegelijkertijd de ecologische afdruk verkleinen. Het gebruik van algenolie is in lijn met dit beleid. Zo bracht Unilever naar buiten dat zij voor 2020 alleen duurzaam geproduceerde landbouwgrondstoffen willen gaan gebruiken.

Dochterbedrijf Lux nam tevens maatregelen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. De zeepproducent stapte al over een efficiëntere verpakking waarbij ze wereldwijd naar verwachting in totaal 1400 ton plastic besparen.

Unilever is niet het enige bedrijf dat overstapt naar het gebruik van palmolie. Ecover, producent van ecologische schoonmaakproducten, stapte recentelijk al over op algen bij de productie van wasmiddelen.

Bekijk het filmpje van Ecover over algenolie als alternatief:

Bron: Unilever | Foto: Ursien via Wikimedia Commons