05-10-2017 12:04 | Door: Chris Thijssen

Verschillende modeontwerpers tonen tijdens de openingsavond van de Dutch Sustainable Week hun duurzame collecties, gemaakt van onder meer gerecycled huis-, tuin- en keukenafval. DuurzaamBedrijfsleven licht er zes uit.

De Dutch Sustainable Fashion Week, die van 6 tot en met 15 oktober plaatsvindt, vraagt aandacht voor duurzame mode. Dat doet de organisatie in samenwerking met Marie-Claire, Urgenda, InspiringStories.nl, verschillende gemeenten en circa vijfhonderd modezaken en organisaties.

Op woensdagavond 5 oktober wordt met de modeshow ‘Talking Trash’ in de Circl in Amsterdam de aftrap voor de Sustainable Fashion Week gegeven. Onder anderen deze zes ontwerpers tonen er hun duurzame creaties:

Jurk van Nespresso-cups

Ontwerper Hans Ubbink geeft gebruikte koffiecapsules van Nespresso een tweede leven door deze te recyclen en te verwerken tot kleding. Eerder presenteerde de ontwerper al een jurk gemaakt van Nespresso-cups.

Gerecyclede plastic flessen

Monique Collignon, ook vaak te zien op de conventionele Fashion Week Amsterdam, maakt in haar collecties gebruik van gerecyclede plastic flessen. Met deze collecties wil de ontwerper aandacht vragen voor het (plastic)afvalprobleem en een statement maken. “Afval is immers afval als je er niks mee doet”, zei de couturier eerder. “Met deze collecties kun je meehelpen de wereld van plastic te ontdoen en er tegelijkertijd schitterend uitzien.”

Rok van zalmleer

Map Renes maakt op maat gemaakte rokken. Bijzonder is dat de rokken worden gemaakt van zalmleer. Het leer is afkomstig uit IJsland, waar het wordt gelooid met behulp van warm water uit een geothermische bron. De elektriciteit die wordt gebruikt, is afkomstig uit een waterkrachtcentrale.

Textielafval wordt mode

Hellen van Rees gebruikt biologisch textiel en productieresten voor de productie van kleding. Het grootste deel van het productieproces vindt op duurzame wijze plaats.

Natuurlijke producten

Danya Wevers gebruikt natuurlijke materialen, zoals hennep, netel, tencel, linnen, zijde en katoen voor de productie van haar collecties. Niet alleen het textiel, maar ook de verf die Wevers gebruikt, is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. De kleding wordt in Nederland gemaakt. Om verspilling te voorkomen, worden kledingstukken alleen op bestelling gemaakt.

Kleding van tampons

Designer Judith van Vliet maakt in haar ontwerpen gebruik van restpartijen tampons. Ook in eerdere collecties van Van Vliet stond duurzaam materiaalgebruik centraal. Zo richtte zij zich met haar collectie Raw Materials op het proces van het maken van een kledingstuk, waarbij bewustwording van duurzaamheid een rol speelde.

Bron: Sustainable Fashion Week | Foto: Ovidiu Hrubaru / Shutterstock.com