29-10-2017 09:03 | Door: Chris Thijssen

Zijn katoen en koeienleer voor kleding verleden tijd? Als het aan deze designers ligt wel. Op de Dutch Design Week in Eindhoven tonen zij duurzame alternatieven.

DuurzaamBedrijfsleven zet drie innovaties op een rij:

Leer van vishuid

Nyvidd maakt van een bijproduct van de visindustrie dun, flexibel en sterk leer (zie Header-foto). Het ruwe materiaal is vishuid van zalm, kabeljauw, baars en wolfsvis, die worden gevangen op zee of gekweekt voor voedsel. Voorheen werden deze huiden weggegooid, nu krijgen ze een tweede leven als leer.

Het label Nyvidd is in het leven geroepen om het duurzame leer meer bekendheid te geven. De mensen achter het label willen zo naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan een duurzame wereld en circulaire economie.

Mestic

De Eindhovense ontwerper Jalila Essaïdi heeft een techniek ontwikkeld waarmee ze koeienmest kan omzetten in duurzaam biotextiel, -plastic en -papier. Door de mest volledig te ontleden, kan Essaïdi de cellulose die daaruit ontstaat, gebruiken voor de productie van nieuwe producten uit biomateriaal, zoals textiel, plastic en papier.

Onlangs sprak Essaïdi in een uitzending van DuurzaamBV Radio over haar innovatieve product. Beluister het gesprek terug in deze podcast:

Regenjas van papier

De Duitse productdesignstudent Luzie Deubel experimenteerde met biologisch afbreekbare materialen voor het waterdicht maken van papier. Dat resulteerde in een regenjas gemaakt van dit papier. De jas is waterproof door het gebruik van tannine.

duurzame kleding

Omdat de jas uitsluitend is gemaakt van natuurlijke materialen, is deze biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat de jas kan worden gecomposteerd, wat afval als gevolg van afgedankte kleding kan tegengaan.

Bron: Dutch Design Week | Header-foto: Nyvidd, In tekst-foto: Luzie Deubel