15-11-2017 12:07 | Door: Chris Thijssen

De tassen van het Zwitserse merk Happy Genie zijn gemaakt van appelleer. Daarmee biedt de oprichter een duurzaam alternatief voor leren tassen.

Het leerachtige materiaal is gemaakt van de resten van appels die worden gebruikt in de sap-industrie. De appels worden geteeld in het Italiaanse Bolzano. Na de verwerking tot sap, worden de overgebleven appelresten gedroogd en vermalen tot poeder.

Vervolgens wordt dit poeder in Florence gemixt met kleurstoffen, waarna de mix op een canvas wordt aangebracht. Zo ontstaat er een leerachtig-materiaal. In het Italiaanse Varese wordt dit canvas gebruikt voor de productie van tassen, naar ontwerp van oprichter Tanja Schenker. Dat proces wordt met de hand uitgevoerd.

Duurzaam leer

Door appelresten te gebruiken voor de productie van tassen, krijgt het bijproduct uit de drankindustrie nieuwe waarde. Dat vermindert de hoeveelheid afval.

Daarnaast maakt de toepassing de productie van leer gemaakt van dierenhuiden overbodig, wat leidt tot een lagere milieu-impact. Zo gaat veehouderij voor de leerindustrie in veel gevallen gepaard met grootschalige boskap, zoals in het Amazonewoud in Brazilië het geval is. Daarnaast zijn er voor het looien van leer veel water en schadelijke chemicaliën nodig.

duurzame tassen

Modulaire tas

Een ander duurzaam aspect, is dat de tas door de gebruiker kan worden aangepast. Zo kan het hengsel worden vervangen door een hengsel in een andere kleur of met een ander motief. Ook kan de tas worden uitgebreid door er kleinere tasjes aan te klikken.

Zo kan de tas worden aangepast aan de veranderende wensen van de gebruiker, in plaats van dat die steeds een nieuwe tas aanschaft.

Happy Genie verkoop de eerste serie tassen via Kickstarter.

Bekijk onderstaande video over de duurzame tassen:

Lees ook:

Bron: Happy Genie | Foto: Happy Genie