16-11-2017 09:17 | Door: Chris Thijssen

Bedrijfskledingproducent Schijvens heeft in zijn fabriek in Turkije in samenwerking met het fabriekspersoneel een eerlijk loon vastgesteld. Fair Wear Foundation beloont deze inspanning met een Best Practice Award.

Schijvens, dat al meer dan 150 jaar bedrijfskleding produceert voor winkelketens als Hema, Kruidvat, Sligro en Strukton, startte vorig jaar het project Living Wage in Turkije. In samenwerking met werknemers in zijn eigen fabriek in Turkije, heeft Schijvens een eigen eerlijk loon vastgesteld. Ook heeft het bedrijf laten onderzoeken wat zijn kleding precies moet kosten om er zeker van te zijn dat daar een leefbaar loon in is verwerkt.

Onderdeel van het project was de ontwikkeling van een tool, die leveranciers ondersteunt bij het vaststellen van een eerlijk loon. Schijvens heeft deze tool inmiddels geïntroduceerd bij al zijn partners, zodat het project kan worden uitgebreid naar andere productielocaties van de bedrijfskledingspecialist.

Duurzamere kledingindustrie

De aanpak leverde het bedrijf de Best Practice Award van Fair Wear Foundation op. Dit Europese multi-stakeholder-initiatief werkt aan de verbetering van arbeidsomstandigheden in de kleding- en textielindustrie.

“Schijvens stond voor de uitdaging om lonen zonder goede registratiesystemen te betalen. Het bedrijf heeft tijdens het proces een aantal waardevolle lessen geleerd, waaronder het uitzoeken van de behoeften van lokale werknemers en het belang van het verhogen van alle salarissen – dus niet alleen de laagste – om loonverschillen die de vaardigheden en ervaring van werknemers weerspiegelen, te behouden”, meldt Fair Wear Foundation.

Schijvens ziet zelf ook verschillende voordelen in van de introductie van een eerlijk loon. ‘De grootste verdienste is dat de medewerkers een hoger loon krijgen, maar we geloven dat het betalen van een goed salaris ook zal leiden tot loyale, hardwerkende mensen. Uiteindelijk zal Schijvens zelf dus ook profiteren’, schreef het bedrijf in zijn aanmelding voor de award.

Duurzame kledingmerken

Na Schijvens volgden het Duitse outdoormerk Jack Wolfskin en het Duitse modemerk Hessnatur als ‘Runner up’ voor de award. Andere genomineerden waren Vaude, Mammut en Stanley and Stella.

Lees ook:

Bron: Fair Wear Foundation | Foto: Official / Shutterstock.com