20-11-2017 09:15 | Door: Chris Thijssen

Een nieuw verfproces voor denim zou het gebruik van water en energie met meer dan 90 procent terugdringen ten opzichte van traditionele indigo-verfprocessen. Dat biedt kansen voor de kledingindustrie.

Het innovatieve proces werd afgelopen week op de Texas Tech University gepresenteerd door de Amerikaanse producent Indigo Mill Designs (IMD).  Ook bedrijven die vroegtijdig in het ontwikkeltraject investeerden, waaronder de VF Corporation-merken Wrangler, Lee, en de Walmart Foundation, waren bij de presentatie aanwezig.

Duurzame kleding

Het gaat om een innovatie waarbij denim wordt geverfd met behulp van schuim. Het verven van garens met schuim gebeurt al langer. De technologie werd tot voor kort echter nog niet veel gebruikt in de denimindustrie, omdat de indigoverf die wordt gebruikt tijdens het proces moet reageren met zuurstof.

De IndigoZero-technologie van IMD, ontwikkeld aan de Texas Tech University, maakt dit mogelijk. Dat leidt volgens het bedrijf tot een energie- en waterreductie van meer dan 90 procent. Daarnaast zijn voor hetzelfde resultaat minder chemicaliën nodig ten opzichte van conventionele indigoverfprocessen.

Overproductie

“Geen lozing van spoelwater en een reductie van chemicaliën leidt tot grote verbetering van de duurzaamheid van dit proces, terwijl tegelijkertijd kostenreductie wordt behaald”, zegt Ralph Tharpe, oprichter en managing partner van IMD, in een persbericht.

Het proces van IMD maakt het voor textielfabrieken bovendien mogelijk om veel kleinere hoeveelheden te produceren in vergelijking met conventionele processen. Dat maakt producenten flexibeler en voorkomt onder meer overproductie.

IMD gaat met ‘early adopters’ van de technologie werken aan de bouw van machines die dit nieuwe proces kunnen uitvoeren. Doel is de opschaling naar een fullsize-productiesysteem.

Bron: Indigo Mill Designs | Foto: Shutterstock