30-11-2017 14:20 | Door: Chris Thijssen

De Noorse herenkledingretailer Dressmann lanceert een nieuwe lijn met T-shirts, boxershorts en sokken, die zijn gemaakt van Fairtrade katoen. Dat maakt de retailer de grootste afnemer van Fairtrade katoen ter wereld. Het bedrijf streeft daarnaast naar het gebruik van 100 procent duurzaam katoen tegen 2025.

Het Fairtrade-label wordt in eerste instantie gelanceerd voor de basic kledingstukken van Dressmann, meldt de Fairtrade Foundation. Voor deze kleding geldt dat het katoen dat ervoor is gebruikt, traceerbaar is tot aan de boer die het heeft verbouwd. In de loop van 2018 wil de retailer meer gecertificeerde kledinglijnen introduceren.

Grote impact

De stap van Dressmann is significant, omdat de retailer een van de grootste kledingketens voor heren in Noord-Europa is. De nieuwe range Fairtrade kleding is binnenkort dan ook te koop in zo’n vijfhonderd winkels in Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Oostenrijk en Duitsland.

“Wanneer grote volumes als deze worden verhandeld onder Fairtrade-voorwaarden, kan Fairtrade daadwerkelijk een impact hebben op katoengemeenschappen en hun omgeving in Afrika, Azië en Latijns-Amerika”, zegt Subindu Garkhel, global cotton manager bij Fairtrade, in het persbericht. “We hopen dat de Fairtrade-commitment van Dressmann andere grote kledingmerken en -retailers inspireert om dit voorbeeld te volgen en op te schalen.”

Duurzaam katoen

Behalve Fairtrade katoen heeft Dressmann de ambitie om binnen 8 jaar 100 procent duurzaam katoen in te kopen. Het bedrijf ziet Fairtrade als een geschikte tool om dit doel te bereiken. “Fairtrade helpt ons onze duurzaamheid te verhogen, niet alleen in fabrieken, maar ook bij de boeren die katoen verbouwen”, zegt Chessa Nilsen, sustainability lead bij Dressmann.

Bron: Fairtrade Foundation | Foto: Fairtrade Foundation