10-12-2017 09:42 | Door: Chris Thijssen

De start-up Le Compostier wil in 2018 tien wormenhotels plaatsen bij restaurants in en rondom Amsterdam. Die moeten gezamenlijk minstens 40.000 liter groente- en fruitafval (gf) verwerken tot rijke compost.

In een wormenhotel verwerken compostwormen en nuttige micro-organismen gf-afval tot een hoogwaardig product: wormencompost. Daarmee kunnen chefs van restaurants en hotels in de stad gezond voedsel laten groeien en de voedselkringloop sluiten, aldus Le Compostier.

In 2018 krijgen tien restaurants wormenhotels voor een jaar op proef, om te ervaren hoe ze hun keukens met behulp van zo’n ‘hotel’ circulair kunnen maken. Het team van Le Compostier begeleidt het proces en verzorgt het onderhoud van de wormenhotels.

Crowdfunding

Om in 2018 wormenhotels te kunnen plaatsen, is de start-up een crowdfunding-campagne gestart. In eerste instantie hoopt de start-up daarmee € 12.600 op te halen. Dat bedrag is bedoeld voor de financiering van een pilot met wormenhotels voor vijf restaurants en het onderhoud van een jaar. Ook de kosten van een elektrische transportfiets vallen hieronder.

Als de eerste crowdfunding-campagne succesvol verloopt, staat een tweede op de planning, voor nog eens € 6.300. Dit bedrag moet de kosten voor de plaatsing van de overige vijf wormenhotels dekken.

Bekijk hier hoe de wormenhotels de keukens van restaurants kunnen verduurzamen:

Bron: Le Compostier | Foto: Shutterstock.com