10-01-2018 14:23 | Door: Chris Thijssen

Cateraar Albron gaat op alle Center Parcs-locaties in Nederland koffiedrab inzamelen. De koffiedrab wordt gebruikt als voedingsstof voor het kweken van oesterzwammen en de productie van oesterzwam-snacks door GRO Mushrooms (GRO). Deze producten neemt Albron vervolgens weer op in zijn assortiment.

De inzameling volgt op een pilot die Albron in november in samenwerking met twee Center Parcs-locaties startte. Naast alle Center Parcs-locaties gaat de cateraar in de toekomst ook de koffiedrab van circa veertig Nederlandse bedrijfscateringlocaties inzamelen.

Net als tijdens de pilot wordt de koffiedrab door Sligro, de logistieke partner van Albron, meegenomen in de normale beleveringsroute van deze locaties. In samenwerking hebben de partijen oplossingen gevonden voor de hygiëne- en voedselveiligheidsuitdagingen die daarbij speelden.

Duurzaamheidsdoelen

Sligro, GRO en Albron delen in de kosten om deze samenwerking mogelijk te maken. Volgens de partijen is het van belang dat de hele keten meewerkt om maximaal resultaat te behalen in duurzaamheid. ‘Want het hergebruiken van grondstoffen draagt alleen écht bij aan duurzaamheidsdoelen als daarvoor geen aparte logistieke stroom ingericht hoeft te worden’, aldus Albron in een persbericht.

Zeep van sinaasappelschillen

In 2015 verkenden Center Parcs en Albron al de mogelijkheden om de milieuvoetafdruk van de Center Parcs-vakantieparken te verkleinen. Ze onderzochten manieren om reststromen te verwerken tot nieuwe grondstoffen, zoals sinaasappelschillen tot zeep en koffiedrab tot aanmaakblokjes.

Bron: Albron | Foto: Adobe Stock