11-01-2018 10:17 | Door: Chris Thijssen

Supermarktketen Plus verkoopt vanaf volgende week duurzaam gekweekte omegabaars van de Belgische viskwekerij Aqua4C.

Aqua4C kweekt de omegabaars in kweekbakken die zijn gevuld met hemelwater. De vissen krijgen uitsluitend plantaardig voer, afkomstig uit de regio. Ze krijgen dus geen vismeel en –olie of grondstoffen van overzee. De vis is daarnaast vrij van antibiotica.

Restwarmte

Het afvalwater van de vissen wordt extra gezuiverd in een rietveld en schoon teruggegeven aan de natuur. Het water kan ook als meststof worden gebruikt voor de tomaten van de naastgelegen tomatenteler. Deze teler levert bovendien restwarmte aan Aqua4C, voor opwarming van het water waarin de vissen zwemmen.

Tot slot kan Plus de vis van relatief dichtbij halen, waardoor minder transportkilometers nodig zijn vergeleken met kweekvis uit bijvoorbeeld Scandinavië of Azië. 

De volgroeide omegabaarzen leveren graatloze en eiwitrijke filets op met veel omega 3-vetzuren. Qua smaak is de omegabaars volgens de kweker te vergelijken met dorade, zeebaars, forel of paling.

Duurzame vis

“Ik ben heel blij met deze vis van dichtbij. Onze klanten kopen steeds meer vis. Wij houden van goed eten en vinden het belangrijk dat consumenten kunnen genieten van lekkere, verantwoorde, verse vis. Onze vis staat op de groene of oranje lijst van de VISwijzer en waar beschikbaar is deze voorzien van het MSC- of ASC-keurmerk”, zegt Eric Leebeek, commercieel directeur van Plus.

“Inmiddels heeft – zeker met de overgang naar uitsluitend ASC-gecertificeerde verse zalmen MSC-gecertificeerde Hollandse gepelde garnalen eerder deze maand – circa 95 procent van onze verse vis nu een verantwoorde herkomst. Voor de vriesverse vis van ons huismerk is dat 100 procent. Met de toevoeging van de duurzaam gekweekte omegabaars hebben we nu een echte primeur.”

In België besloot supermarktketen Carrefour afgelopen jaar al te starten met de verkoop van omegabaars van Aqua4C.

Bron: Plus, Aqua4C | Foto: Plus