13-01-2018 09:49 | Door: Chris Thijssen

Online retailer Wehkamp start met de bouw van een tweede distributiecentrum, naast het huidige pand op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Net als dit pand krijgt het nieuwe distributiecentrum verschillende duurzame elementen.

Bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum, dat naar verwachting eind 2018 gereed is, worden onder meer duurzame materialen gebruikt. Daarnaast wordt het gebouw volledig uitgerust met ledverlichting. Op het dak worden 7.000 zonnepanelen geplaatst, waardoor er een zonnedak van in totaal ruim 17.000 panelen ontstaat.

Elektrisch vervoer

Ook worden er rondom het gebouw laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst. Zowel het huidige als het nieuwe pand gaat daarnaast gebruikmaken van een warmtekoudeopslag (WKO).

Wehkamp breidt zijn distributiecapaciteit in Zwolle uit om de huidige groei bij te benen en verdere innovatie mogelijk te maken. Zo ontstaat er een distributiecentrum van in totaal ruim 60.000 vierkante meter. De bouw wordt in samenwerking met vastgoedbedrijf WDP gerealiseerd. Samen investeren de bedrijven ruim € 40 mln in de nieuwbouw.

Duurzaam distributiecentrum Bol.com

In 2017 opende Bol.com zijn nieuwe fulfilmentcenter in Waalwijk. Het nieuwe pand ontving eerder al het hoogst haalbare Breeam-certificaat ‘Outstanding’ van de Dutch Green Building Council (DGBC) voor de duurzame elementen die in het gebouw zijn toegepast.

Zo staan er op het terrein windmolens en maakt het fulfilmentcenter gebruik van een WKO in de bodem in combinatie met warmtepompen. Verder zijn er energiezuinige installaties voor zowel verwarming, koeling en ventilatie als voor de verlichting in gebruik. Voor het spoelen van toiletten en maakt het distributiecentrum gebruik van opgevangen regenwater. Net als Wehkamp heeft Bol.com ook oplaadpunten voor elektrische auto’s, scooters en fietsen geïnstalleerd.

Bron: Wehkamp | Foto: Wehkamp