15-01-2018 14:29 | Door: Chris Thijssen

Een samenwerking tussen winkelketen Ekoplaza, groothandel Eosta en telers moet voorkomen dat groenten en fruit als afval worden weggegooid. Overschotten uit de keten worden in de schappen van Ekoplaza voor een lagere prijs aangeboden.

Eosta neemt de oogst van zijn telers vaak volledig af, en brengt deze in de markt. Bij een goede oogst heeft Eosta meer aanbod dan de markt zelf heeft ingepland, waardoor veel overblijft.

Samenwerking

Om dat te voorkomen, zijn Eosta en Ekoplaza zijn een zogeheten ‘elastische’ samenwerking gestart, ontwikkeld in samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research en het Louis Bolk Instituut. Waar de overgebleven producten voorheen vaak moesten worden weggegooid, worden die nu afgenomen door Ekoplaza. De winkelketen biedt de producten tegen een lagere prijs aan in zijn winkels.

“Als het gaat om het oplossen van grote maatschappelijke thema’s, zoals voedselverspilling, dan is het essentieel om samen te werken met sterke partners in de keten en onderzoeksinstellingen”, zegt Michaël Wilde van Eosta, in een persbericht.

Voedselverspilling verminderen

Volgens Ekoplaza wordt in Nederland jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel weggegooid. Deze verspilling vindt plaats in de gehele keten, bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in de horeca, maar ook in supermarkten en bij de consument thuis.

Een pilot moet uitwijzen of elastische samenwerking in de keten de hoeveelheid voedselverspilling kan verminderen. De pilot is het begin van een systeem, waarin overschotten en andere verspilde producten een andere bestemming krijgen. De partijen presenteren de aanpak tijdens de Bio-beurs, op 18 januari in Zwolle. Geïnteresseerden kunnen dan ideeën voor dit systeem aandragen.

Het project is onderdeel van het project Efficiënte Keten, dat onderdeel uitmaakt van het onderzoeksprogramma Topsector Agri&Food van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bron: Ekoplaza, via Louis Bolk Instituut | Foto: Adobe Stock