22-01-2018 15:14 | Door: Chris Thijssen

Het anti-verspillingsrestaurant Instock, dat gerechten bereidt met overtollige producten van Albert Heijn-supermarkten, gaat in een proef ook andere restaurants van overgebleven groenten en fruit voorzien.

Dat schrijft FoodClicks.

Het gaat om producten die niet meer geschikt zijn voor winkelverkoop, maar nog wel goed eetbaar zijn. Instock krijgt de producten van 148 Albert Heijn-winkels en van Albert Heijn-leverancier Bakker Barendrecht.

Voedselverspilling tegengaan

Instock verzamelt de overtollige groenten en fruit in zijn zogeheten Food Rescue Center. Het bedrijf test de komende tijd de levering van deze producten aan een aantal restaurants, waaronder Circl op de Amsterdamse Zuidas, The Colour Kitchen in Utrecht en El Rey in Woerden. De restauranthouders betalen een lagere prijs voor deze producten.

“Het kan gaan om een netje mandarijnen met een enkele beschadigde vrucht. Voor de winkel daardoor ongeschikt. Wij halen ze uit het net en verkopen de goede mandarijnen”, zegt Djaja van den Berg, woordvoerster van Instock, tegen FoodClicks. Dat moet voedselverspilling tegengaan.

Duurzaam bier

Instock maakt in zijn restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maaltijden van producten die niet meer in de supermarkt mogen worden verkocht, maar nog wel veilig te consumeren zijn. 

Het bedrijf ontwikkelde daarnaast verschillende producten, gemaakt van reststromen, zoals Pieper Bier, gemaakt van overtollige aardappelen, Bammetjes Bier, van oud brood, en Granola, gemaakt van bierbostel.

Bron: FoodClicks, Instock | Foto: Lucy Fisher, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)