12-07-2012 08:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse supermarkten zijn erin geslaagd hun energieverbruik terug te dringen.

In 2011 hebben supermarkten gemiddeld 2,2 procent minder energie verbruikt dan in 2010. ''Het streven was 2 procent, dus we hebben aan onze doelstelling voldaan'', zegt Henrieke Crielaard van supermarktkoepel CBL.

In 2010 namen de supermarkten zich voor om tot 2020 elk jaar 2 procent energie te besparen. Een onafhankelijk bureau onderzoekt in opdracht van het CBL of dat ook wordt gehaald. Crielaard: ''In 2020 heb je het dan over een energiebesparing van 20 procent.''

De supermarkten zijn duurzamer gaan werken op verschillende manieren, zoals led-verlichting in de winkel, koel- en vrieswanden afdekken met deuren of flappen en leidingen isoleren. "Apparaten goed afstellen is ook een manier om energie te bezuinigen."

Zuinigste

De supermarktketen Coop claimt deze week de zuinigste supermarkt van Nederland te hebben. Die staat volgens het bedrijf in Eemnes. ''Nagenoeg de hele winkel is uitgerust met led-verlichting. Het is een investering, maar die moet er op den duur uitkomen'', zegt Coop-ondernemer Michel van Kesteren.

Bron: NOS

Foto: Janne Moren