30-01-2018 07:17 | Door: Chris Thijssen

De Zweedse meubelgigant Ikea test met het verhuren van meubels. Dat moet de transitie naar een circulaire economie bevorderen.

Dat zei Jesper Brodin, chief executive van Ikea, tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, schrijft The Telegraph. Met het verhuren van meubels speelt Ikea volgens Brodin in op de verschuiving van bezit naar gebruik en op consumenten die zich in toenemende mate zorgen maken over de impact van afgedankte meubelen op het milieu.

Volgens Brodin zijn er verschillende interesseniveaus, afhankelijk van de stad waarin consumenten wonen. “In Londen bijvoorbeeld zijn er veel mensen die pendelen. Zij zijn niet geïnteresseerd in het bouwen van een ‘tweede thuis’, dus voor hen is het huren van meubels interessanter dan kopen”, aldus de chief executive.

In Japan voert Ikea een experiment uit, waarbij de meubelretailer banken van consumenten terugkoopt in plaats van dat ze worden weggegooid. De materialen uit deze gebruikte banken worden gerecycled.

Circulaire economie

Om de overgang naar een circulaire economie te bevorderen, streeft Ikea er volgens Brodin naar om de consumentenvraag te matchen met duurzamere businessmodellen. “Als de afgelopen decennia over massaconsumptie gingen, gaan we nu in de richting van massale circulariteit”, aldus Brodin.

Volgens The Telegraph voegde hij toe dat Ikea daarnaast materialen ontwikkelt gemaakt van cellulosevezels. Die zijn bedoeld om meubels op een duurzamere manier te produceren.

'Meubelpiek'

Eerder sprak Ikea-CSO Steve Howard al van een spullen- en meubelpiek. “Onze huizen staan zo vol bezittingen. We zullen steeds meer bouwen aan een circulair Ikea, waar je producten kunt repareren en recyclen.” Nieuwe businessmodellen, zoals het verhuren van meubels, passen ook bij deze ambitie.

Bron: The Telegraph, Ikea| Foto: Cryostasis, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)