17-02-2018 10:30 | Door: Martijn van der Donk

Nederlandse bedrijven gaan de Marokkaanse denim-industrie ondersteunen op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Dat is de uitkomst van een recent bezoek van een delegatie uit Nederland aan Casablanca.

De textielproductie speelt een belangrijke rol in de Marokkaanse economie. Zij is goed voor een kwart van de export en biedt werk aan 15 procent van de Marokkaanse bevolking. Binnen de textielindustrie is de denim-productie een van de snelst groeiende sectoren. Van de stof denim worden onder andere spijkerbroeken gemaakt.

Productieproces duurzamer

Uit de gesprekken bleek onder andere dat Marokkaanse denim-bedrijven de werkomgeving veiliger kunnen maken en hun productieproces duurzamer. De Marokkaanse denim-industrie wil zich ook meer gaan richten op de hogere marktsegmenten, het ontwikkelen van nieuwe afzetgebieden en het sneller reageren op wereldwijde trends. Deze uitdagingen bieden ook kansen voor Nederlandse ondernemers met kennis van deze onderwerpen.

Gezamenlijk trainingsprogramma

De Nederlandse overheid bekijkt of we een gezamenlijk trainingsprogramma voor veiligheid en duurzaamheid op kunnen zetten. Nederlandse bedrijven kunnen hierbij ondersteunen op het gebied van Design & Development, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en Marketing. Maar ook door op locatie bedrijven te helpen met het creëren van veiliger werkomstandigheden.

G-Star

G-Star is één van die Nederlandse denimmerken die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Enkele recente voorbeelden zijn het gebruik van plantaardige verf of het verwerken van plastic afval.

De oriënterende missie werd opgezet door de Nederlandse ambassade, georganiseerd door RVO.nl en gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: RVO | Afbeelding: Adobe Stock