08-03-2018 15:30 | Door: Britt van den Elshout

De Zweedse meubelgigant Ikea is goed op weg om een volledig duurzame bedrijfsvoering te realiseren. In het jaarlijkse duurzaamheidsrapport laat Ikea de behaalde resultaten zien van 2017. Op veel gebieden is Ikea erop vooruitgegaan.

Het jaarlijkse duurzaamheidsrapport is onderdeel van de 'People & Planet Positive' strategie die gelanceerd is in 2012. Daarnaast grijpt Ikea terug op de Duurzaamheidsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties.

Positieve resultaten

Enkele resultaten springen er uit. Zo is 73 procent van alle energie die Ikea gebruikt afkomstig uit hernieuwbare bronnen, zijn er 750.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de gebouwen van het meubelconcern en is 91 procent van alle afval gerecycled of verbrand voor energieterugwinning. Qua producten wordt al het katoen en bijna 80 procent van het hout verkregen uit duurzamere bronnen.

Op het gebied van elektrisch rijden heeft Ikea ook de nodige maatregelen getroffen. Een groot deel van de winkels en shoppingcenters heeft oplaadpunten voor elektrische auto's en in verschillende landen rijden al elektrische auto's rond voor thuisbezorging. In China zijn er bijvoorbeeld 53 elektrische vrachtwagen actief in zes verschillende steden.

Aansporen van werknemers en klanten

Ikea probeert ook werknemers te stimuleren om aandacht te geven aan duurzaamheid. In de Verenigde Staten en Canada is een app gelanceerd waar medewerkers punten kunnen verdienen wanneer zij hun dagelijkse duurzame handelingen delen. Ook klanten kunnen de app downloaden en zo inspiratie opdoen. 

Het uiteindelijke doel van Ikea is een volledig duurzame bedrijfsvoering. In 2017 is de eerste leidende duurzaamheidswinkel van Ikea geopend in Duitsland. Een onderdeel daarvan is dat in 2022 alle markten van de meubelgigant een leidende duurzaamheidswinkel hebben.

Lees ook:

Foto: IKEA