20-03-2018 13:50 | Door: Martijn van der Donk

Dat vliegen niet de meest duurzame manier van reizen is, is inmiddels wel bekend. Toch worden er nu en dan grote stappen gezet om de luchtvaartsector te verduurzamen. Maandag was weer zo’n moment. TUI fly Benelux presenteerde toen zijn nieuwste toestel: de Boeing 737 Max.

De nieuwste 737 heeft zowel qua brandstofverbruik als geluidsproductie een grote ontwikkeling doorgemaakt ten opzichte van het vorige model. Zo is het brandstofverbruik met 14 procent gedaald. “Dat is gigantisch", zegt een piloot en projectleider van TUI. "Doorgaans is een nieuw model enkele procenten zuiniger dan zijn voorganger. Dit is dus een enorme verbetering.”

Efficienter verbruik

Die verbetering zit hem in de zuinigere motoren, maar ook in de aerodynamica. Revolutionair zijn de zogeheten winglets. Dat zijn de verlengstukken van de vleugels die wervelingen in de lucht verminderen. Het toestel vliegt daarmee efficiënter. In zijn traditionele vorm vertoont de winglet een knik naar boven. Bij de Boeing 737 is daar echter ook een knik naar beneden aan toegevoegd. De luchtweerstand is wordt daarmee met enkele procenten verminderd.

Geluidsreductie van 40 procent

Een nog grotere ontwikkeling is de reductie van geluid met maar liefst 40 procent. Voor mensen die rond Schiphol wonen heeft dit een grote impact. “De helft van die groep zal dit toestel niet horen bij het landen of stijgen. Voor de andere helft zal de geluidshinder aanzienlijk zijn verminderd”, aldus de gezagvoerder.

Nog dit jaar wil TUI vijf van deze toestellen aan zijn vloot hebben toegevoegd. Voor 2020 moeten alle oude modellen zijn vervangen door de 737 Max.

Lees verder: