21-03-2018 15:23 | Door: Britt van den Elshout

De Jumbo van ondernemer George Verberne in Wageningen heeft gisteren het eerste verspillingsschap van Nederland geopend. In dit schap staan producten die zijn gemaakt van ingrediënten die normaal gesproken verloren zouden gaan. Het schap wordt ondersteund door het platform Verspilling is Verrukkelijk.

Wageningen University & Research is ook betrokken bij het project. De universiteit zal onderzoek doen naar de consumentenacceptatie van de producten in het verspillingsschap. Daarbij wordt bijvorbeeld gekeken naar welke verpakkingen de consument aantrekkelijk vindt, welk type consument kiest voor verspillingsproducten en de ideale prijsstelling.

Producten die in het schap liggen, zouden anders worden weggegooid, vergist of verwerkt tot diervoeder. Je kunt daarbij denken aan kromme groente, oud brood of fruit dat niet geschikt is voor de verkoop. Hier kan bijvoorbeeld soep, cider of bier van gemaakt worden. 

Verspillingsplatform

Vorige week is het platform Verspilling is Verrukkelijk in de lucht gegaan. Met dit platform werken achttien bedrijven samen met MVO Nederland samen om de boodschap te verkondigen dat voedsel te kostbaar is om te verspillen. Ze organiseren evenementen en campagnes om bedrijven en consumenten aan te sporen tot minder voedselverspilling. Het verspillingsschap is een van de eerste campagnes van het platform.

Lees ook:

Foto: Adobe Stock